San (van Ays en San) sport mét baby

Wij zijn Ayse en Sanna, Dordts twee grootste fans. We hebben dan ook, niet geheel toevallig, een blog over Dordrecht. We schrijven graag over de leukste hotspots die Dordrecht rijk is. Zo hopen we andere stadsgenoten te inspireren om er ook lekker op uit te gaan in onze mooie stad. Een belangrijk onderdeel van ons leven en dus ook van ons blog, is dat we graag in beweging zijn,. We sporten beiden regelmatig. Zo hebben we vorig jaar bedacht om verschillende sporten uit te proberen om ook op sportief gebied onze volgers te inspireren. We schrijven nu ook regelmatig voor Dordt Sport. Eerder schreven we al over YogaCrossfit , Shorttrack, Kunstschaatsen, Racefietsen en sporten tijdens de zwangerschap

Mijn (Sanna’s) sportverlof zit er op! Inmiddels is mijn kleine uk niet meer superklein en ben ik ook weer lekker aan het sporten. Zelf maar ook met Sam. In dit blog vertel ik jullie over mijn ervaringen van sporten mét baby.

Het sportaanbod in Dordt is heel groot, voor ieder wat wils. Sporten met je kindje is echter nog niet bij veel mensen bekend en het aanbod is ook (nog) niet zo groot. Voor alle mamma’s die graag weer snel willen gaan sporten, een belangrijke persoonlijke tip! Voordat je weer gaat sporten, breng een bezoek aan een bekkenfysio. Hoe fit je je ook voelt, het is belangrijk om te checken of je lijf er echt weer klaar voor is.

Kangatraining
Als Sam een maand of 2 oud is gaan we voor het eerst samen sporten. We zijn uitgenodigd bij de Kangatraining. Hiervoor moet je in het energiehuis zijn. In één van de zaaltjes liggen roze matjes klaar, grote en kleine. Voor moeders en baby’s. Dat begint al goed.

Als het groepje compleet is gaan we aan de slag. We beginnen met oefeningen op de grond waarbij Sam gezellig naast me ligt, bij me op schoot zit, of voor vliegtuigje speelt. En we vergeten uiteraard de bekkenbodem niet. Na de grondoefeningen gaan de baby’s in de draagzak en is het tijd voor de dans. Dat was wel weer even geleden, die danspasjes en dan ook nog eens met Sam op je buik. Maar al snel heb ik de smaak weer te pakken en swingen de heupen ook lekker mee. Na het dansgedeelte gaan we naar de balletbar. Nee het zijn geen balletoefeningen, maar wel nog extra oefeningen om de benen te trainen, waarbij de bar dient als extra balans. Sam is tijdens het dansen al lekker in slaap gevallen dus krijgt weinig mee van de trillende beentjes die je krijgt van de oefeningen.

Afsluitend rekken en strekken we en trainen we nogmaals de bekkenbodem. Door de verschillende elementen die de les kent gaat de tijd snel voorbij. Aan het einde van de les is er ook nog voldoende tijd om te kletsen met de andere moeders of geven van voeding.

Kangatraining kun je al relatief snel na de geboorte van je kindje gaan doen, 6 tot 10 weken na je bevalling. Wel eerst even de fysiocheck zoals hierboven genoemd doen natuurlijk! Kangatraining is een echte postnatale sport, waarbij er ook veel aandacht voor de bekkenbodem is en je buikspieren ook worden gecheckt. Ik vond het relatief rustig qua inspanning, maar je bent wel lekker bezig!

Babybootcamp
Als Sam iets meer dan 3 maanden oud is gaan we naar de babybootcamp. Oh baby’s aan de bootcamp? Nou mama sport en Sam vermaakt zich op de grond, in de kinderwagen en in de draagzak.

De ingang van het wantijpark is de locatie voor de training. In kleine groepjes van maximaal 5 moeders met hun baby’s geeft (kinder)fysio Denise Koorevaar de training. Je kindje moet minimaal 3 maanden oud zijn zodat hij sterk genoeg is in z’n nekje, en jij als moeder ook weer lekker kunt sporten. Ook hier geldt, eerst de fysiocheck ;-)!

De bootcamp bestaat uit 3 delen, elke keer weer anders ingevuld. Starten met de warming up waarbij Sam lekker kan chillen in de kinderwagen en moeders erachter rent. Je kent het wel uit de film, nou dat doen we ook gewoon in het Wantijpark! Bankjes en trappen of andere obstakels worden uiteraard goed gebruikt. Na de warming up pakken we vaak de draagzak erbij. Sam vindt het heerlijk, lekker rondkijken en mama maar haar best doen. Benen, armen, conditie alles komt aan bod. Voordeel van Sam op je borst is dat de squats gedaan worden met een mooie rechte rug.

Al weer tijd voor het laatste deel van de les. De tijd vliegt voorbij! Oefeningen op een matje op de grond waarbij je baby naast je ligt, of als extra gewicht wordt gebruikt. Sam vermaakt zich elke keer erg goed en moedigt mij aan met zijn vrolijke lach! Voor de baby’s is het onderling ook leuk, ze maken contact met elkaar en spelen met de verschillende speeltjes die Denise meeneemt.

Zoals gezegd de volgende dag voel je vaak je benen of armen. Prima als je het mij vraagt, want zo merk je dat je echt je best hebt gedaan.

Doe wat bij je past
Kanga en Bootcamp zijn echt 2 verschillende vormen van sporten met je baby. Kanga is meer gericht op herstel en dans. Bij de bootcamp ben je echt flink aan het trainen en ontkom je niet aan spierpijn de volgende dag. Mij past het bootcampen het beste, maar gelukkig zijn we allemaal anders en door deze 2 verschillende richtingen is de kans groot dat een van de soorten bij je past!

Ben je enthousiast geworden? Proberen maar zou ik zeggen. Het wordt beide aangeboden op vrijdagochtend. Kangatraining volg je in het energiehuis van 10 tot 11 uur, en is voor baby’s, maar ook te doen met dreumesen. Bootcamp is op vrijdagochtend van 10.15 tot 11.00 uur met baby’s tot 1 jaar. Voor dreumessen van 1 tot 2 jaar zijn de lessen van 11.15 tot 12.00 uur. In het voorjaar en in de zomer zijn de lessen buiten, van oktober tot maart gaan de mama’s en baby’s naar binnen bij het melkpoortje, waar je op andere tijden yogalessen kunt volgen.

Ik wens je alvast veel sportplezier met de kleine!

– Sanna –

Delen