Ays en San doen kunstschaatsen!

door Ays & San

Wij zijn Ayse en Sanna, Dordts twee grootste fans. We hebben dan ook, niet geheel heel toevallig, een blog over Dordrecht. We schrijven graag over de leukste hotspots die Dordrecht rijk is. Zo hopen we andere stadsgenoten te inspireren om er ook lekker op uit gaan in onze mooie stad. Een belangrijk onderdeel van ons leven en dus ook van ons blog, is dat we graag in beweging zijn, we sporten beiden regelmatig. Zo hebben we vorig jaar bedacht om verschillende sporten uit te proberen om ook op sportief gebied onze volgers te inspireren. We schrijven nu ook regelmatig voor Dordt Sport. Eerder schreven we al over Yoga, Crossfit en Shorttrack

We gaan nog even verder op het ijs, want dit keer gaan we kunstschaatsen! In Dordrecht hebben we, net als voor shorttrack, ook een Regionaal Talentcentrum (RTC) voor kunstschaatsen in de Sportboulevard. Hier trainen talenten uit de regio en krijgen ze begeleiding in het waarmaken van hun dromen en wij mogen daar bij zijn!

Training

Vijf minuten voordat de training begint staan we op vrijdagochtend bij de Sportboulevard. De kunstschaatsers trainen ’s ochtends van half 8 tot 9 uur op het ijs. Lang niet alle schaatsers komen uit Dordrecht, kan je nagaan hoe vroeg sommige zijn opgestaan… Ons hoor je dus niet klagen ;-). De groep talenten bestaat vandaag uit allemaal meiden en één jongen. Het gaat er heel anders aan toe dan bij het shorttrack. Als warming up schaatsen ze eerst een paar rondes. Het ziet er direct elegant uit. De bewegingen zijn sierlijk en het gaat de talenten heel gemakkelijk af.

Het ziet er direct elegant uit. De bewegingen zijn sierlijk en het gaat de talenten heel gemakkelijk af.

Coach Marieke Kruithof geeft ons wat achtergrondinformatie over het RTC en het kunstschaatsen. “Kunstschaatsen is echt een individuele sport, in tegenstelling tot het shorttrack en dat zie je meteen op het ijs. Ze hebben allemaal hun eigen kuur, met eigen elementen erin en daar willen ze steeds beter in worden. Ook tijdens een wedstrijd komt het aan op de talenten zelf, als coach geef je vooral mentale ondersteuning voorafgaand aan je kuur. Uiteraard heb je elkaar wel nodig voor de uitdaging en dat is het mooie om hier samen te trainen bij een RTC. De jongere talenten proberen mee te komen met de wat ouderen en de ouderen willen natuurlijk vooroplopen. Zo blijven ze zich allemaal ontwikkelen. Daarnaast is het grote voordeel van hier samen trainen, dat er een hechte club ontstaat die niet alleen samen traint, maar ook samen eet, samen ballet en zelfs samen huiswerk maakt. Wat we ze hier ook leren, is hoe je je lichaam gebruikt. Daarom dragen zij strakke kleding en zit het haar in een nette knot. Ook tijdens trainingen, want niets is zo belangrijk als het evenwicht!”

De talenten

Deze groep is erg divers, met talenten uit Utrecht, Den Haag en Tilburg. Allemaal in de leeftijd van 8 tot 15 jaar. Van jonge meiden tot pubers. Natuurlijk zijn we benieuwd naar wie de talenten zijn en wat hun drijfveer is om zo intensief met hun sport bezig te zijn. Als wij ze vragen waarom ze kunstschaatsen zo leuk vinden, krijgen we gevarieerde antwoorden, maar er ontstaat bij alle talenten direct een grote lach op het gezicht. En hebben jullie er altijd zin in? “Soms wil ik inderdaad mijn bed niet uit, maar zodra ik hier op het ijs sta ben ik dat direct vergeten!” De kick zit ‘m volgens de talenten vooral in het feit dat je steeds beter wordt, jezelf overtreft. “Het is leuk om iets te willen en na heel veel oefenen het dan eindelijk lukt!” Daarnaast vinden ze de afwisseling heel leuk en dat kunnen wij direct bevestigen. Uiteraard hebben alle talenten een doel voor ogen; ze willen voldoende punten halen om mee te doen met de Nederlandse Kampioenschappen, om daar vervolgens de beste te zijn!

Het is leuk om iets te willen en na heel veel oefenen het dan eindelijk lukt!

Josefine (12 jaar) is er ook bij vandaag, zij werd vorig jaar Nederlands kampioen en schaatst al vanaf haar zesde. Ze woont in Oud-Beijerland. Al hoopte haar vader vroeger stiekem dan ze voor het lange baan schaatsen koos, wist zij al vroeg dat het kunstschaatsen beter bij haar paste. Jaarlijks gaan ze samen naar Thialf, zo hoopt haar vader haar nog te inspireren voor het lange baan schaatsen. Josefine houdt teveel van de sprongen en het sierlijke van kunstschaatsen, dus blijft ze voorlopig gewoon lekker kunstschaatsen. Ze focust zich nu op het NK. Als ze voldoende punten haalt bij haar laatste wedstrijd, mag ze meedoen!

En nu zelf kunstschaatsen

Na eerder op shorttrackschaatsen te hebben gestaan, is het weer even wennen op de kunstschaatsen. Maar Ayse gaat ervoor! Ook al is het eerst weer even leren balanceren. Ik kan er wel een beetje jaloers van worden, de talenten die elegant en vol snelheid over het ijs glijden. Dat wil ik ook! Oefening baart kunst en vandaag willen de talenten mij graag wat van hun skills leren, dus dat gaan we dan ook maar doen. Eerst wordt in groepsverband bepaald wat we gaan doen en wordt mij gevraagd wat ik graag wil leren. Leren remmen lijkt me geen overbodige luxe, dus starten we met wat basics.

Leren remmen lijkt me geen overbodige luxe, dus starten we met wat basics

Het verbaast me dat dit toch weer anders voelt dan het shorttrack. Maar ze geven niet op, en willen mij naast de basics graag wat aanleren van het echte kunstschaatsen… Voordat ik het weet doen we samen een pirouetje, maar ook de ooievaar. We hebben de grootste lol, of ze me nu toelachen of een klein beetje uitlachen, weet ik niet, maar het maakt allemaal niet uit. De les van deze talenten is vooral heel leuk! Aan alles merk je dat ze er zelf heel veel plezier in hebben, hoe ze met elkaar omgaan, mij skills proberen bij te brengen, maar ook onderling afstemmen wat de beste tactiek is. Echt heel mooi om te ervaren. Ze hebben er in ieder geval een fan bij!’’

Wil jij net als wij ook lekker op schaatsen staan of wil je heel goed leren schaatsen? Neem dan een kijkje bij Kunstrijvereniging De Drechtsteden. Ze hebben een uitgebreid lesaanbod op maandag, woensdag, vrijdag en zaterdag. Voor alle leeftijden onder leiding van ervaren trainsters en nationale topcoaches. Ook zijn er diverse gratis clinics en cursusen, check de agenda!

– Ays & San –

Ps: Oefen jij een sport uit waar wij zeker een keertje een kijkje moeten nemen EN moeten meedoen? Laat het ons weten!

Delen