Dit zijn de winnaars van de Dordtse Sportuitblinkers 2023

Bron: AD Dordtenaar, Arco Bomgaars

Dordrecht zet sporters weer in de spotlights: ‘We kunnen echt iets leren van onze toppers’

Sportstad Dordrecht zette woensdagavond voor het eerst sinds het coronajaar 2020 haar sporters weer uitgebreid in de spotlights. In een iets andere vorm, in een gewijzigde setting en met niet alleen aandacht voor de topsport eerde de Merwestad de Dordtse Sportuitblinkers.

Tot de uitbraak van de coronapandemie was het een vaste traditie in veel steden en gemeentes: het toekennen van de prijzen aan de beste sporters, teams en trainers die op basis van de door hen geleverde prestaties in één kalenderjaar werden gelauwerd.

Sport in middelpunt

Dordrecht was op dat gebied in deze regio een plaats die de kunst verstond om de lokale sport op één avond in het middelpunt te zetten. Echter, na de laatste editie aan het begin van 2020 toen enkele maanden later de wereld op z’n kop kwam te staan door COVID, kwam een voorlopig eind aan die verering van de sport binnen de gemeentegrenzen.

Tot woensdagavond 17 januari, de avond van de Dordtse Sportuitblinkers-verkiezing in het Energiehuis die de traditie nieuw leven inblies. Een avond die via een Zoomverbinding met Spanje werd geopend door de kersvers Nederlands kampioene veldrijden Lucinda Brand.

Want we zetten niet alleen de Dordtse topspor­ters in de spotlights, maar eveneens de breedte­spor­ters die mooie verhalen hebben over wat hen drijft

Arthur van Moorst, Strategisch beleidsadviseur Sport

,,Het is mooi dat we na een afwezigheid van enkele jaren onze sporters weer kunnen eren. Op een avond die de inspirerende kracht van topsport in Dordrecht en het plezier dat sport op alle niveaus geeft benadrukt’’, vertelde Arthur van Moorst, strategisch beleidsadviseur Sport bij Gemeente Dordrecht en betrokken bij de organisatie van het door Antoin Peeters gepresenteerde evenement.

Op een nieuwe locatie, niet langer meer de raadzaal van het stadhuis zoals tijdens de laatste edities tot en met 2020. ,,Om zo de sporters een écht podium te geven’’, stipte Van Moorst aan. ,,Maar ook met een nieuwe opzet. Want we zetten niet alleen de Dordtse topsporters in de spotlights, maar eveneens de breedtesporters die mooie verhalen hebben over wat hen drijft.’’

Wereldkampioenen

In de tussenliggende periode introduceerde Dordrecht ook de Dordtse Sport Prestatieprijs, bestemd voor topsporters die een internationaal aansprekende prestatie hadden geleverd. Zo kregen aan het einde van 2023 waterpoloster Brigitte Sleeking en de korfballers Brett Zuijdwegt en Bo Oppe voor hun wereldtitels die prijs, waaraan een geldbedrag voor een door hen te kiezen sportclub was verbonden.

Bij de Dordtse Sportuitblinkers-verkiezing had de jury, die de winnaars in vijf categorieën heeft aangewezen, deze editie echt wat te kiezen. Tot sporter van het jaar werd Brigitte Sleeking uitgeroepen, sportploeg werd het mannenwaterpoloteam van MNC Dordrecht.

Snowboarder Daan Stam is het talent, Gertjan van der Linden kreeg de prijs voor coach van het jaar voor zijn successen met het vrouwenrolstoelbasketbalteam. De sportprijs van de stad Dordrecht ging naar scheidsrechter Danny Makkelie, al jarenlang behorend tot de mondiale top in het voetbal en daarnaast stimulator binnen de opleiding.

Evenals enkele weken geleden bij de bekendmaking van de landelijke sportprijzen ontbraken veel van de hoofdrolspelers in het Energiehuis.

Wat je ook doet, je krijgt te maken met tegensla­gen. Dit soort prestaties bereik je nou eenmaal niet vanzelf. Het gaat er dan vooral om hoe je ermee om gaat. Marc Merx, Sportwethouder

Van Moorst: ,,Dat is helaas de realiteit gezien de verplichtingen die iedereen heeft. Maar dat hebben we grotendeels kunnen ondervangen door speciale filmpjes op te nemen, zoals Danny Makkelie met de oudste Dordtse voetbalarbiter Joop Hartman. Dat zijn mooie items geworden, die bijdroegen aan het welslagen van de avond.’’

Wethouder

De Dordtse sportwethouder Marc Merx, die de bekendmaking van het sporttalent voor zijn rekening nam, legde de nadruk op het overwinnen van tegenslagen in de sport. ,,Wat je ook doet, je krijgt te maken met tegenslagen. Dit soort prestaties bereik je nou eenmaal niet vanzelf. Het gaat er dan vooral om hoe je ermee om gaat. We kunnen wat dat betreft echt iets leren van onze Dordtse toppers.’’

 

Ook in 2024 zetten we bijzondere sportprestaties weer in het zonnetje. Aanmelden van prestaties kan door te mailen naar sport@dordrecht.nl.

Delen