Ays en San doen CrossFit!

door Ays en San

Wij zijn Ayse en Sanna, Dordts twee grootste fans. We hebben dan ook, niet geheel heel toevallig, een blog over Dordrecht. We schrijven graag over de leukste hotspots die Dordrecht rijk is. Zo hopen we andere stadsgenoten te inspireren om er ook lekker op uit gaan in onze mooie stad. Een belangrijk onderdeel van ons leven en dus ook ons blog is dat we graag in beweging zijn, we sporten beiden regelmatig. Zo hebben we vorig jaar bedacht om verschillende sporten uit te proberen om ook op sportief gebied onze volgers te inspireren. In ons eerste blog op Dordt Sport vertelden we je over ons yoga avontuur, dit keer nemen we je mee naar CrossFit.

 

Wat is CrossFit eigenlijk?

Volgens Wikipedia is CrossFit een manier van fitness die gewichtheffen, atletiek en gymnastiek combineert in één trainingsvorm. Het is inmiddels een populaire sport te noemen, overgewaaid uit de States en tegenwoordig ook in Dordrecht te vinden. Vorig jaar openden in Dordrecht twee CrossFit boxen hun deuren. Het is nog een redelijk onbekende sport, dus nog voldoende over te vertellen. Wij kenden de sport van alle #fitgirls op Instagram en waren eigenlijk wel nieuwsgierig. Nog niet zo goed wetende wat het precies inhield stapten we een jaar geleden dan ook de box van CrossFit Dordrecht binnen.


CrossFit Dordrecht

Omdat we het leuk vinden om een uitdaging met onszelf aan te gaan deden we eerst een fittest om te bepalen hoe fit we waren, zowel op kracht als conditie, om na drie maanden te kijken of deze was verbeterd. Vervolgens gingen we lekker aan de slag met 3 keer in de week trainen. Bij CrossFit draait het om snelheid, kracht en uithoudingsvermogen. De les start altijd met een warming up, vaak gevolgd door een technisch gedeelte en eindigt met een WOD (Work Out of the Day). Het is elke keer weer een verrassing wat je te wachten staat, maar feit blijft dat we ons elke keer na de workout super goed voelen!

Toen we net begonnen met CrossFit voelden we ons best een beetje geïntimideerd door alle dames en heren die met het grootste gemak, althans zo leek het, heel wat kilo’s kunnen wegdrukken. De kunst is om je daar vooral niks van aan te trekken en je te realiseren dat je net begint. En ja, dat je dan op het bord je naam moet schrijven met daarachter het gewicht waar jij mee hebt getraind of de tijd waarin jij een bepaalde oefening hebt gedaan vonden we ook wel een dingetje. Ook al doe je het voor jezelf toch wil je liever niet als laatste eindigen. Je bent nu in ieder geval voorbereid, niks van aantrekken!

(de blog gaat verder onder de foto’s)

Eindscore

Na drie maanden was onze score verbeterd. Gelukkig deden we conditioneel de fittest allebei sneller, en konden we ook allebei een paar kilo meer de lucht in krijgen, en met een zwaarder gewicht squaten. Dat was voor ons een leuk resultaat en een goede reden om verder te gaan. De lessen zijn heel gevarieerd, de ene keer doe je een WOD waar je 20 minuten lang zoveel mogelijk burpees moet doen afgewisseld met boxjumps en touwtje springen en een andere keer probeer je jezelf te verslaan als het gaat om het wegduwen van zoveel mogelijk gewicht aan een barbell. Met een paar keer per week CrossFit’en boekten we snel vooruitgang, wat zeker motiverend werkte. We konden steeds meer, onze conditie ging vooruit en we voelden ons ook fitter en sterker worden. We vonden het daarnaast ook heel leuk om te ontdekken waar onze sterktes zitten, en dan meteen ook onze zwaktes natuurlijk. De ene pusht met het grootste gemak tientallen kilo’s weg, terwijl jij misschien wel een held ben in het doen van burpees.

We zijn nu bijna een jaar bezig en nog zeker geen profs, we blijven ons ontwikkelen. We hebben ons lichaam beter leren kennen. Zo zijn we er na een jaar achter dat Ayse niet heel flexibel is, terwijl Sanna af en toe juist wat hypermobiel is. We vinden allebei vooral de conditionele onderdelen van CrossFit heel erg leuk en hebben minder de ambitie om heel sterk te worden. Sanna houdt wel van een wedstrijdje en eindigt dan liever ook niet als laatste, waarbij Ayse vooral aan het zeuren is dat het niet lukt :-). Daarnaast vinden we het ook heel leuk om samen te sporten bijvoorbeeld tijdens een buddy WOD, waarbij we de oefeningen als team uitvoeren. Daarnaast gaat Sanna graag de uitdaging aan van een gymnastics les, waarbij je regelmatig op je kop staat. Ayse slaat deze liever over.

We kunnen nog heel veel vertellen over deze nog relatief onbekende sport waar het vooral draait om fitter te worden. Ons advies? Wil je het proberen, start met een proefles bij één van de CrossFit boxen in Dordrecht.  En geef het vervolgens zeker even de tijd om te kijken of het wat voor je is!

Wij zijn fan!

Ays en San

PS: Oefen jij een sport uit waar wij zeker een keertje een kijkje moeten nemen EN moeten meedoen? Laat het ons weten!

 

Meerdere blogs

Lees hier de blog ‘Ays en San doen yoga!’.

 

Delen