Ays en San doen Shorttrack! – deel 2

door Ays & San

Wij zijn Ayse en Sanna, Dordts twee grootste fans. We hebben dan ook, niet geheel heel toevallig, een blog over Dordrecht. We schrijven graag over de leukste hotspots die Dordrecht rijk is. Zo hopen we andere stadsgenoten te inspireren om er ook lekker op uit gaan in onze mooie stad. Een belangrijk onderdeel van ons leven en dus ook van ons blog, is dat we graag in beweging zijn, we sporten beiden regelmatig. Zo hebben we vorig jaar bedacht om verschillende sporten uit te proberen om ook op sportief gebied onze volgers te inspireren. We schrijven nu ook regelmatig voor Dordt Sport. Eerder schreven we al over Yoga en Crossfit.

Dit keer verdiepen wij ons in de wondere wereld van het shorttrack. Dat is niet heel toevallig, want op 11, 12 en 13 januari is in Dordrecht het EK Shorttrack. Een hele happening! Maar wat komt er allemaal kijken bij shorttrack?

Na het bijwonen van de ochtendtraining van de shorttracktalenten (zie onze vorige blog), was het tijd om zelf het ijs op te gaan. Waar kan dat beter dan bij de Ijssportvereniging Alblasserwaard (IJA)? Zij bieden diverse trainingen aan voor shorttrack en langebaan Schaatsen. Of je nu net gestart bent of het al meer in de benen hebt. En dus ook voor liefhebbers van shorttrack.

Zelf op de schaatsen op de Dordtse Ijsbaan
Op vrijdagavond namen wij deel aan het schaatsklasje shorttrack. Als niet geoefende shorttrackers doen wij gezellig mee met een schaatsklas voor beginners in de leeftijd 6 t/m 13 jaar. De les is erop gericht om de beginselen van het schaatsen onder de knie te krijgen. Al snel merken we dat dat ook wel nodig is, want er komt veel techniek bij kijken. Dit keer staat Ayse op het ijs en moedigt Sanna haar aan.

Voor mij is het lang geleden dat ik op schaatsen stond, dus het is weer even wennen. Allereerst wijs ik het ‘stoeltje’, wat mij wordt aangeboden door trainer Paul, heel stoer af. Na wat houterige bewegingen op het ijs, vind ik het toch wel een aangename houvast om eerst even met het stoeltje te oefenen. Terwijl de rest van de groep al lekker inkomt en rondjes schaatst, durf ik het aan om ook in beweging te komen. Ik voel de spanning in mijn benen en het voelt allemaal nog wat krampachtig. Vooral de bochten zijn spannend.

Allereerst wijs ik het ‘stoeltje’, wat mij wordt aangeboden door trainer Paul, heel stoer af.

Dan roept Paul de groep bij elkaar en is het tijd voor de techniekoefeningen. Ondertussen ben ik al wat meer ontspannen, maar durf de stoel nog niet los te laten… Ik doe mee met de techniekoefeningen en mag het opnemen tegen de jongeren leden, althans zo voelt dat toch een beetje. In twee groepen doen we een aantal oefeningen, waar het niet gaat om snelheid, maar juist om de techniek. Dit is leuk! De meiden die bij mij in het groepje staan, moedigen mij enthousiast aan. Volgens hen doe ik het al hartstikke goed! Ondertussen wordt ik ook uitgedaagd door jongetjes van een jaar of 7. Stiekem zijn zij natuurlijk hartstikke trots om de strijd aan te gaan met een ouder iemand…

De meiden die bij mij in het groepje staan, moedigen mij enthousiast aan. Volgens hen doe ik het al hartstikke goed!

Echt een hele leuke invulling van de vrijdagavond en wat is het superleuk om na jaren weer op schaatsen te staan. Dit moeten we zeker vaker doen. In het tweede halfuur heb ik alweer meer vertrouwen. Ik laat het stoeltje staan en doe mee met de techniekoefeningen. De laatste 10 minuten kom ik pas echt los en durf ik het zelfs aan om mee te doen met een afsluitend wedstrijdje. Wat een plezier! Na een uur op het ijs, schaats ik vol vertrouwen mijn laatste rondjes. Het verschil is zo groot in vergelijking met een uur geleden!

De kinderen die hier op het ijs staan, stromen bij voldoende vaardigheden door naar een hogere groep. Op dit ijs wordt de techniek getraind en aan het einde van het jaar krijg je ook echt een diploma voor je shorttrackskills. Zo werk je aan bepaalde vaardigheden en zie je dat je vooruitgaat. Als ik me iedere week zo blijft ontwikkelen als tijdens de eerste les, is het voor mij een eitje ;-).

Een uurtje op de schaatsbaan was echt heel leuk, vooral toen we het meer onder de knie kregen. Maar het is niet zoals fietsen, het duurt wel even voordat je het juiste gevoel te pakken hebt. Als we naar buiten lopen, zien we de volgende groep alweer klaar staan. Heel veel jongeren die op vrijdagavond gezellig gaan discoschaatsen. Wij maken de deal dat we heel binnenkort zeker een keer terugkomen om samen te gaan schaatsen.

Wij zijn fan!

– Ays & San –

Zelf ook shorttracken in Dordrecht?

Bekijk dan hier het aanbod
Delen