(Ays en) San is zwanger en blijft sporten!

door Ays & San

Wij zijn Ayse en Sanna, Dordts twee grootste fans. We hebben dan ook, niet geheel toevallig, een blog over Dordrecht. We schrijven graag over de leukste hotspots die Dordrecht rijk is. Zo hopen we andere stadsgenoten te inspireren om er ook lekker op uit te gaan in onze mooie stad. Een belangrijk onderdeel van ons leven en dus ook van ons blog, is dat we graag in beweging zijn,. We sporten beiden regelmatig. Zo hebben we vorig jaar bedacht om verschillende sporten uit te proberen om ook op sportief gebied onze volgers te inspireren. We schrijven nu ook regelmatig voor Dordt Sport. Eerder schreven we al over Yoga, Crossfit , Shorttrack en Kunstschaatsen

De afgelopen maanden was het voor mij, Sanna, wat minder avontuurlijk. Ik ben namelijk zwanger! Voordat ik zwanger was sportte ik al erg graag; Tennis, CrossFit, Yoga. Negen maanden niet sporten leek mij geen optie. Daarom dit keer een speciale blog over mijn ‘avonturen’ als het gaat om sporten en zwanger zijn. Eén ding kan ik al wel vertellen, het kon gewoon, zolang ik mijn grenzen maar goed bewaakte!

CrossFit
‘’Als je zwanger bent kun je natuurlijk niet meer crossfitten’’ hoorde ik al snel vanuit alle kanten. Eigenwijs als ik ben dacht ik, dat zullen we nog wel eens zien. Ik besloot gewoon door te gaan en te kijken wat er mogelijk was. Het kwam er uiteindelijk op neer dat ik me tot 36 weken, in aangepaste vorm, nog lekker heb kunnen uitleven in de box. Natuurlijk is het voor iedereen anders, maar voor mij ging het heel lang goed. Toen ging op mijn werk met verlof ging, besloot ik ook dat het tijd was om met sportverlof te gaan.

Ik ben uiteraard geen expert , maar voor mij was CrossFit een prima sport voor tijdens de zwangerschap. Natuurlijk is het anders! Geen zware gewichten op de barbell, maar de oefeningen doen met een lege stang. Een stang die op den duur zelfs ook weer werd vervangen door een nog lichtere stang. Tussen het sporten door hadden we ook in de box regelmatig heel veel lol, want hoe groter mijn buik werd, hoe moeilijker het werd om bepaalde oefeningen uit te voeren. Elke keer deed ik de workout op mijn eigen tempo en niveau en verliet ik met een goed gevoel de box. Want, blijven bewegen voelde voor mij erg fijn.

In het begin van mijn zwangerschap ging het touwtje springen en rennen nog prima, maar na een aantal maanden werd dat vervelend, dus schakelde ik over naar de roeier. Toen mijn buik ook daarvoor in de weg ging zitten, werd de assault bike mijn beste vriend. Eerlijk is eerlijk die assault bike kan ik nu best een paar maanden missen. De buikspieroefeningen sloeg ik natuurlijk over. Het was voor mij wel echt een uitdaging om een stapje terug te doen. Bij CrossFit ben ik gewend om te knallen, en ‘kapot te gaan’. Dat kapot gaan, was nu niet zo’n heel verstandig idee. Maar zoals bij CrossFit geldt, je doet het voor jezelf en een tandje minder is in sommige situaties gewoon goed genoeg.

Het voordeel van CrossFit is, als je het mij vraagt, dat je heel goed kunt aanpassen of vervangende oefeningen kunt doen. En toch heb je het gevoel dat je nog mee kunt doen én je blijft in beweging. De meeste lessen die ik kreeg bij CrossFit Dordrecht werden gegeven door Daan Toolenaar. Hij is een fijne coach die je goed in de gaten houdt en altijd meedenkt als het gaat om alternatieve oefeningen. Wat ook erg leuk en motiverend was, was het enthousiasme van iedereen in de box.

ZwangerFit
In Dordt zijn er ook sporten speciaal voor zwangere dames, zoals bijvoorbeeld ZwangerFit. Het leek me best een slim idee om hieraan deel te nemen. Je bent toch in beweging en zolang je je goed voelt, kun je dit blijven doen tot het einde van je zwangerschap. In het begin moest ik wel wennen aan ZwangerFit, want je bent met alleen maar zwangere dames. Compleet het tegenovergestelde van bijvoorbeeld CrossFit. ZwangerFit wordt gegeven door de super leuke dame Galina. Galina is groot voorstander van goed en regelmatig bewegen tijdens je zwangerschap, zolang het allemaal gaat. Daar werd ik meteen blij van, met die instelling kon ik het alleen maar eens zijn! Galina zei ook niet dat ik moest stoppen met CrossFit, ze gaf juist tips.

De les begint met een half uur theorie over zwanger zijn en de bevalling en na de theorie is het tijd om een uurtje te gaan sporten. In de lessen van Galina leer je hoe je goed beweegt tijdens je zwangerschap en dat je er uiteindelijk zelf echt baat bij hebt als je fit blijft tijdens je zwangerschap. Voor mij was dat zeer welkom. Het sportuurtje is opgedeeld in een half uurtje dansen op muziek en vervolgens in circuitjes verschillende oefeningen doen, waarin de rechte buikspieren natuurlijk worden overgeslagen. Tijdens de oefeningen mag er gewoon gepraat worden, zo zorg je namelijk dat je goed blijft ademhalen. En bij een groep met (zwangere) vrouwen gaat een uur lang niet praten natuurlijk ook niet op 😉 Een gezellige, leerzame en sportieve anderhalf uur in de week als je het mij vraagt! O en wat ook erg handig was; ik kon de oefeningen die ik deed bij ZwangerFit weer toepassen bij CrossFit als ik een alternatieve oefening nodig had.

Zwangerschapsyoga
Yoga hebben we eerder al eens gedaan bij Jolande van Lifestyle Studio Dordrecht. Vooral de ontspannende lessen bevielen goed! En gelukkig, als je zwanger bent kun je hiermee doorgaan, op dezelfde locatie. Jolande stelt haar yogastudio beschikbaar aan collega yogalerares Jolanda. Op vrijdagavond in het Melkpoortje is er dus een groepje vrouwen met dikke buiken te vinden die zwangerschapsyoga doen. Zwangerschapsyoga is een mooie combinatie van inspanning en ontspanning. Als je het mij vraagt is het geen vervanging van de andere sporten. Bij zwangerschapsyoga ligt de focus op in beweging blijven. Het is een geweldige aanvulling! Ook ter voorbereiding op de bevalling. Tijdens de lessen train je onder andere je beenspieren. Stoeltje zitten tegen de muur bijvoorbeeld, waarbij je gerust 1,5 minuut tegen de muur zit.

Ondersteboven hang je natuurlijk niet, maar er zijn genoeg ander yoga poses, waarbij je je lijf flexibel en lenig houdt. Je spant je in, maar leert ook om te ontspannen. En dat dames, schijnt tijdens de bevalling erg belangrijk te zijn! Ik vond Yoga tijdens de zwangerschap heerlijk. Je krijgt er goede tips als het om je ademhaling gaat en het is ook nog eens erg gezellig. Het voelde voor mij echt als een ontspanningsmoment en dat is fijn in combinatie met de andere sporten.

Al met al heb ik de afgelopen maanden aardig wat uurtjes kunnen sporten. Heerlijk, aangezien ik voor mijn zwangerschap gewend was om regelmatig te sporten. Na een lange dag werken verkoos ik ook zeker regelmatig de bank, maar over het algemeen vond ik het heerlijk om in beweging te blijven. Ik kreeg er energie van en voelde me fit en als het om de yoga ging ook ontspannend! Wat ik heb geleerd is dat je echt naar je lijf moet luisteren en het lijf werkt bij iedereen anders. Doe vooral wat voor jou werkt en daag jezelf op een gezonde en verantwoorde manier uit! Dat kan nog steeds als je zwanger bent. Twijfel je over wat wel en niet kan? Overleg dan even met de huisarts of fysiotherapeut.

Voor mij is het nu wachten op de baby en kijken hoe ik het sporten straks na de bevalling weer ga oppakken. Ik hoop weer snel fit te worden. Ik hou jullie op de hoogte!

Sportieve groet,

Sanna

PS: Wat zijn jouw ervaringen van bewegen tijdens zwangerschap?

 

 

Delen