Ays en San doen Shorttrack! – deel 1

door Ays & San

Wij zijn Ayse en Sanna, Dordts twee grootste fans. We hebben dan ook, niet geheel heel toevallig, een blog over Dordrecht. We schrijven graag over de leukste hotspots die Dordrecht rijk is. Zo hopen we andere stadsgenoten te inspireren om er ook lekker op uit gaan in onze mooie stad. Een belangrijk onderdeel van ons leven en dus ook van ons blog, is dat we graag in beweging zijn, we sporten beiden regelmatig. Zo hebben we vorig jaar bedacht om verschillende sporten uit te proberen om ook op sportief gebied onze volgers te inspireren. We schrijven nu ook regelmatig voor Dordt Sport. Eerder schreven we al over Yoga en Crossfit.

Dit keer verdiepen wij ons in de wondere wereld van het shorttrack. Dat is niet heel toevallig, want op 11, 12 en 13 januari is in Dordrecht het EK Shorttrack. Een hele happening! Maar wat komt er allemaal kijken bij shorttrack?

We namen een kijkje bij een training van het Regionaal Talentcentrum in de Sportboulevard, waar talenten uit de regio trainen en worden begeleid. Ook spraken we twee shorttracktalenten: Teun en Ties en bonden we zelf de schaatsen onder om mee te doen aan een training van Ijssportvereniging Alblasserwaard (IJA). Vandaag deel 1.

Talentcentrum Dordrecht
6:15 uur, de wekker gaat. Normaal hoeven we niet zo vroeg uit bed, maar vandaag maken we een uitzondering om te gaan kijken bij de training van de shorttracktalenten. Om 7 uur is het zover. De vijftien talenten die hier begeleid worden komen niet allemaal uit Dordt, maar ook uit Den Haag of elders. Dordrecht heeft in de Sportboulevard één van de drie shorttrack-talentencentra van Nederland.

De schaatsen blijven nog even in de tas, want eerst is het tijd voor de warming up. Daar doen we nog stoer aan mee. Met name de bovenbeenspieren worden goed aangepakt. Voor zover denken we; ,,Dit kunnen we nog wel.’’

Na de warming-up kleden de talenten zich om en kletsen wij even met coach Benny.

Benny zat zelf ooit bij het Nederlands Team als shorttracker, maar nam na dertien jaar afscheid van de sport. Toch bleef de liefde voor het shorttrack bestaan. In 2012 kwam hij tijdens de World Cup weer in contact met de sport en sindsdien is hij nauw betrokken als coach van de talenten. Dat het hard werken is, ontkent Benny niet, maar volgens hem is de sport zo enorm gaaf! ,,Iedereen die hier traint, wil beter worden. Natuurlijk is het doel om bij het Nederlands team terecht te komen, maar slechts 10% haalt dat. Voor nu willen de talenten nog beter, nog sneller en nog tactischer worden.’’ Voor ons als leken, lijken alle trainingen op elkaar. Toch zijn er wel degelijk verschillen. De ene keer werken ze aan snelheid, de andere keer aan techniek, maar ook tactisch trainen is minstens zo belangrijk. Shorttrack is namelijk een hele tactische sport. Dat maakt het volgens Benny ook zo leuk en verveelt het nooit!

Voor ons als leken, lijken alle trainingen op elkaar. Toch zijn er wel degelijk verschillen. De ene keer werken ze aan snelheid, de andere keer aan techniek, maar ook tactisch trainen is minstens zo belangrijk.

Dan is het tijd voor het echte werk, we gaan het ijs op. Althans de talenten gaan het ijs op. Voor ons is het beter om vanaf de zijlijn mee te kijken. Er is toch sprake van een klein niveauverschil… Nou, laat dat ‘klein’ maar weg. Al snel zijn we blij dat we veilig achter de boarding staan. Het gaat echt heel hard, maar gaaf dat het is! Zonder dat we er veel verstand van hebben kunnen we wel zeggen dat deze talenten kunnen schaatsen, en hoe! Met gemiddeld 40 kilometer per uur sjeezen ze ons voorbij. Ook oefenen ze een zogenaamde relay, oftewel de achtervolging. De teamgenoten wisselen elkaar af. Hier wint de tactiek het van de snelheid. Want, als je niet tactisch bent, win je nooit.

Dol enthousiast stappen we om 9.00 uur van de schaatsbaan. Wat een gave sport! We kunnen ons heel goed voorstellen dat je hier een enorme adrenalinekick van krijgt. Wat wij er vooral mooi en leuk aan vinden, is de snelheid en de techniek waarbij je in de bochten zo diep hangt dat je vlak langs het ijs beweegt. Ook de gedrevenheid van de talenten is leuk om te ervaren, want je moet er heel wat voor over hebben om hier een aantal keer per week om 7.00 uur te zijn!

Wat wij er vooral mooi en leuk aan vinden, is de snelheid en de techniek waarbij je in de bochten zo diep hangt dat je vlak langs het ijs beweegt.

Teun & Ties
We spreken met Teun en Ties. Twee van de talenten van het RTC Shorttrack Dordrecht, die vol passie en gedrevenheid meerdere keren per week om 7 uur ‘s ochtends trainen. Ze geven toe, als de wekker gaat springen ze niet gelijk vol energie uit bed, maar als ze eenmaal in de ijshal zijn hebben ze direct zin in de training. De jongens wonen nu allebei in Dordrecht, maar komen hier niet vandaan. Het heen en weer reizen vanuit Nijmegen en Leiden werd behoorlijk pittig. Nu springen ze op de fiets voor een kort ritje uit Sterrenburg. Ze vertellen ons dat ze beide studeren en hun stage op dit moment in Dordrecht lopen. Studeren en topsport is te combineren, maar net een beetje anders dan de gemiddelde student. Datzelfde geldt voor het drinken van een biertje. Dat is er voor de jongens namelijk niet bij. We kregen overigens niet de indruk dat ze dat heel erg vinden. Ze vinden de sport zo leuk, dat ze het er voor over hebben. Wat ons betreft hebben Teun en Ties een echte topsportmentaliteit. Nog beter worden, daar is ze het allemaal om te doen. Het zou natuurlijk fantastisch zijn als ze over een aantal jaar in het Nederlandse team komen. Tegelijkertijd beseffen ze maar al te goed dat dat lang niet voor iedereen is weggelegd. Wat zij het allerleukste vinden? De spanning, sensatie, adrenaline, diephangen in de bochten en het feit dat ze steeds beter worden. Maar ook het tactische aspect vinden ze fantastisch. Je racet niet alleen tegen de klok, maar ook tegen anderen.

De beide jongens hebben tijdens het EK een heel toffe taak! Ze mogen de blokjes leggen, wanneer de Europese toppers op het ijs staan. Als je denkt dat dit alleen maar gezellig en leuk is, dan heb je het mis. Je moet namelijk heel goed opletten, super snel zijn en vooral niet in de weg staan! Maar dat is wat ons betreft aan deze leuke gasten zeker toevertrouwd.

In onze tweede shorttrack-blog binden we de schaatsen zelf onder en trainen we mee bij Ijssportvereniging Alblasserwaard in Dordrecht. Benieuwd? Tot snel!

– Ays & San –

Zelf ook shorttracken in Dordrecht?

Bekijk dan hier het aanbod
Delen