De kinderen van basisschool de Sterrekijker leren beter door klimmen

Het begon eigenlijk meer als een geintje, maar ergens was het toch ook wel serieus. Niels Breur – vakleerkracht gym op basisschool de Sterrekijker én fervent klimmer – deelde een inspirerende video van een Deense school met zijn collega’s. Het resultaat: er klimmen en klauteren nu kinderen aan de klimmuren in de gang. Tijdens de gym, maar ook op weg naar hun klas of in de pauze.

De directrice van de Sterrekijker nam het ‘geintje’ serieus en stuurde Niels een mail. “Ze vroeg me of en hoe we dat konden realiseren en aan die vraag had ik genoeg”, herinnert Niels zich. Hij zette zijn schouders eronder en in no-time waren een aantal muren in de gang omgetoverd tot klimmuur. “Het mooie is dat de klimmuren demontabel zijn en dus mee kunnen naar het nieuwe gebouw.”

Het belangrijkste is dat ze zelf gaan bewegen en willen blijven bewegen. Uit eigen beweging, niet omdat het moet

Niels is zelf klimmer en hij hoopt zijn kennis van de sport over te kunnen dragen aan de kinderen en hen natuurlijk ook enthousiast te maken. “Wat je aandacht geeft, groeit,” vertelt Niels. “We doen aan zo veel mogelijk schoolsport-toernooien en -activiteiten mee. We gaan altijd naar de shorttrack en nu hebben we dus ook het klimmen op school. Dat aanbod maakt het voor kinderen mogelijk om te kiezen voor een sport die ze echt leuk vinden. Maar het belangrijkste is vooral dat ze zelf gaan bewegen en willen blijven bewegen. Uit eigen beweging, niet omdat het moet.”

Het aanbod van de schoolsport is de laatste jaren flink uitgebreid. Daardoor zijn er ook sporten en activiteiten waarbij het niet per se om winnen gaat. “Van oudsher deden veel teamsporters mee aan schoolsport. Nu het aanbod is uitgebreid zie ik nu ook andere  kinderen meedoen aan bijvoorbeeld freerunnen, klimmen en schaatsen. We hebben er veel aanmeldingen voor en ook nieuwe gezichten die we bij de teamsport niet zo snel zien.”

Als kinderen ’s morgens langskomen op weg naar de klas, pakken ze nog snel even eenklimroute. Ook in de kleine pauze mogen kinderen de klimmuren gebruiken

De twee klimmuren die de Sterrekijker rijk is, zijn uiteindelijk in de hoofdgang geplaatst. Terwijl kinderen klimgym krijgen van Niels, lopen er ook andere schoolkinderen door de gang. Zo ontstaat er een dynamische en gezellige ‘drukte’. Naast de gerichte gymlessen worden de klimmuren, die van de grond tot het plafond reiken, ook op andere tijden gebruikt. “Als kinderen ’s morgens langskomen op weg naar de klas, pakken ze nog snel even een klimroute. Ook in de kleine pauze mogen kinderen de klimmuren gebruiken.”

De Sterrekijker heeft oog voor beweging op school, vertelt Niels. “We zijn een werkgroep bewegend leren gestart om beweging en spel meer te gebruiken in de klas en te integreren in de lessen. En het werkt, dat ervaren we zelf. In de tijd dat ik nog een eigen klas had, probeerde ik spelletjes uit voor het leren van tafels. Of liet ik de kinderen tussendoor bewegen zodat ze daarna weer geconcentreerd aan de slag konden.”

 

Kinderen hebben profijt bij een spelletje of een beetje beweging tussendoor. Bewegen helpt bij concentratieproblemen en het stimuleert de leerontwikkeling

Kinderen die moeite hebben in de klas, komen helemaal tot leven in de gymzaal. Ze komen echt even los, alsof ze ook letterlijk los worden gelaten. In het algemeen bewegen kinderen eigenlijk veel te weinig op school. “We zouden bewegen meer moeten combineren met de les zelf,” vindt Niels. “Kinderen hebben profijt bij een spelletje of een beetje beweging tussendoor. Ik heb er geen onderzoek naar gedaan, maar het lijkt te werken. Wanneer ik een spelletje tussendoor deed, waren de kinderen sneller met de lesstof klaar en hadden ze het ook nog beter gemaakt. Bewegen helpt dus bij concentratieproblemen en het stimuleert de leerontwikkeling. Hoe precies is iets wat we zelf moeten (uit)proberen en er zo ervaring in opdoen.”

Niels doet zogezegd zelf aan klimmen. Een groot deel van zijn leven speelde hij voetbal, tot hij op zaterdag een opleiding tot snowboardleraar ging volgen. Hij ging steeds meer snowboarden en daarna ook buitensport zoals survivals runs. De combinatie tussen zelf doen en het anderen leren lijkt daarbij vaak de rode draad. Zo ook bij de survival runs: Niels startte als trainer bij Gymforce One een kindergroep.

Over sport in het algemeen zegt hij: “Bewegen is heel belangrijk om gelukkig en gezond te blijven. Topsport is dat niet altijd, maar recreatief zeker wel! Het gaat om je eigen plezier. Ik ga na een zware dag even naar de klimhal en dan ben ik ben ik alles kwijt. Klimmen is ook heel mindful. Je doet het met al je gedachten, anders lig je ernaast.”

 

Zelf ook klimmen in Dordrecht?

Dat kan bij Mountain Network

Tekst & fotografie: Frank van Hilten

Delen