Samen obstakels overwinnen: sport als therapie

De tweede editie van de Buddyrun, georganiseerd door zorgorganisatie ASVZ en Gymforce One, is een groot succes. Tweehonderd cliënten en medewerkers verleggen in de brandende zon hun grenzen en klimmen over muren, hangen in touwen en tijgeren door de modder. Als het alleen niet lukt, dan helpen ze elkaar. Zo leggen ze samen een parcours af van zo’n 4 kilometer.

 

Op de vraag of hij het belangrijk vindt om maatschappelijk bij te dragen antwoordt Jimmy van Dijk – de drijvende kracht achter Gymforce One – met een overtuigende absoluut. “Dat is de hele insteek van dit evenement. We doen ook meer met de gemeente en we hebben ook voor stichting MEE wat dingen gedaan. Het terrein ligt er, dus hoe leuk is het als er meer mensen gebruik van kunnen maken. Het is alleen maar een plus in mijn ogen.” De link met ASVZ was vorig jaar, bij de eerste editie van de Buddyrun, snel gelegd. “Paul, één van onze trainers en tevens ook mijn neef werkt bij ASVZ. Hij kwam eerst met een groepje collega’s, daarna een keer met een aantal cliënten. We bedachten dat het wel cool zou zijn om een keer een obstacle course neer te zetten. Vorig jaar ging het goed en nu is het weer wat spectaculairder. Je merk ook dat bij een tweede keer meer naamsbekendheid heb en daarom zijn er ook meer deelnemers.”

Jimmy en ASVZ werken vaker samen. “Ik heb meerdere samenwerkingen met ASVZ, soms ga ik aan de slag met medewerkers, maar ook met de cliënten. Vanaf september starten we hier met permanente dagbesteding. Vier cliënten – met twee begeleiders – zullen dan naast sporten het terrein onderhouden.”

Ik ben maar een eenmansbedrijf, maar we fungeren als een sportclub vandaag

De Buddyrun is een initiatief van ASVZ, die het grootste deel van de organisatie verzorgde, maar het is vooral de verrassende combinatie tussen beide partijen die uniek is. “Onze vrijwilligers weten veel van de obstakels, de techniek en de sportkant en de mensen van ASVZ kennen de cliënten is goed. Die combi is super,” prijst Jimmy de samenwerking. “Bovendien ben ik maar een eenmansbedrijf, maar we fungeren als een sportclub vandaag. Iedereen vindt het leuk om te helpen en daar ben ik trots op.”

Bij de vierde keer gaan ze er toch overheen. En de gezichten die je ziet als ze zoiets hebben overwonnen

Hoe gaaf is dat! Het effect voor de cliënten van ASVZ is groot. “Ze zeggen eerst drie keer dat ze het niet kunnen of niet durven. Bij de vierde keer gaan ze er toch overheen. En de gezichten die je ziet als ze zoiets hebben overwonnen. Hoe gaaf is dat! Ze hebben echt hun grenzen verlegd.”

Voor Jimmy is sport de rode draad in zijn leven. Hij werkt bij de KNGU en heeft heel lang een tennisschool gehad. “Sport is voor mij een stuk ontspanning, maar ook gewoon mijn levensstijl. Gymforce One is een uit de hand gelopen hobby. Alles wat ik verdien, investeer ik terug in materiaal. En we gaan goed! Elk halfjaar proberen we iets bij te bouwen, we moeten de mensen wel blijven uitdagen”, zegt Jimmy met een knipoog. “Er komen steeds meer ‘leden’ bij, maar ook clinics, bedrijfsuitjes en kinderfeestjes organiseer ik nu vaker. We doen daarnaast met een vaste groep van zo’n 25 man vaak mee aan obstacle runs. Wij zijn als het ware een soort community.”

Tekst en fotografie: Frank van Hilten
Personen op de foto zijn sporters van Gymforce One

Meer weten over deze toffe sport?

Klik hier voor meer informatie
Delen