Wij maken van Dordt een sportieve stad

Gezond en fit het nieuwe jaar in. In Dordrecht kun je daarvoor aansluiten bij een van de vele sportclubs of zelf sporten in een park of op straat. En er komen steeds nieuwe mogelijkheden bij: een freestyle voetbalschool, een ‘Gouden’ sportuurtje voor senioren, een huiswerkklas met beweging voor kinderen. Samen vormen we een sportieve stad.

Freestyle voetbalschool opent in Energiehuis/Dordt krijgt freestyle voetbalschool

Een bal hooghouden en spectaculaire trucs doen. Dat is freestyle voetbal. Wereldtopper Bailey de Regt start samen met ToBe in maart de eerste Dordtse freestyle voetbalschool. Kinderen van 8 tot en met 16 jaar leren hier de kunstjes en meer …

Bailey de Regt (20) is een ware kunstenaar met een voetbal. Het is alsof hij zijn trucs doet met groot gemak. Dat lijkt maar zo. Bailey traint wel drie tot vier uur per dag. Daarnaast studeert hij, geeft hij shows en trainingen in het land. En hij runt in Papendrecht freestyle voetbalschool FRØST. Vanaf volgende maand heeft Dordrecht er ook één, ondersteund door een Urban Sport Voucher* van DordtSport. ,,Freestyle voetbal is mijn uitlaatklep. Het enige waaraan ik denk als ik train zijn de trucs en de voetbal. Als je zo vaak oefent, merk je dat je vooruit gaat. En lukt een truc, dan geeft dat een heel fijn gevoel”, vertelt Bailey.

Eigen stijl
De student voetbalde ooit bij FC Dordrecht, maar het creatief bezig zijn met de bal paste hem beter. ,,Ik heb een sport gevonden die precies bij mij past. Door veel te oefenen en te zien dat het lukt, groeide mijn zelfvertrouwen. Ik durf beter voor mezelf op te komen, ook in een groep.”

Dat is wat hij zijn leerlingen ook wil meegeven. Freestyle voetbal is creatief én sportief, want je gebruikt je hele lichaam. ,,Vooral belangrijk is dat je niet opgeeft. De trucs gaan vaker fout dan goed. Dat vertellen ze niet bij de filmpjes op internet. Je moet thuis of op straat oefenen, oefenen, oefenen. Dat geef ik ook mee tijdens de les: wat heb je nodig om de top te bereiken, hoe eet je als sporter gezond, ben je bereid 100 procent te geven?’’ Maar plezier met elkaar staat centraal tijdens de lessen. ,,En belangrijk om te weten: iedere freestyler heeft zijn eigen stijl. Je doet het nooit fout.”

Meedoen
Kom op 20 februari om 13.00 uur naar het Energiehuis voor de gratis kick-off met Bailey, breakdancer Divano. De lessen beginnen op 7 maart, elke maandag van 16.00 tot 17.00 uur. Ga voor meer informatie en aanmelding naar tobe.nl.

*Urban Sport Vouchers vanuit het Dordtse Sportakkoord zijn nog aan te vragen. Met het Dordts Sportakkoord werken gemeente Dordrecht, sportaanbieders en maatschappelijke partners als gelijkwaardige partners sinds 2021 samen aan meerdere doelen. Namelijk, het sterker maken van sportaanbieders, meer sport voor kinderen met een beperking, flexibel sporten voor middelbare schoolleerlingen en het creëren van een positieve sportcultuur.

 

Senioren blijven fit met Golden Sports

Wil je als senior fit blijven, lekker samen buiten sporten en na afloop gezellig een kop koffie drinken? Dat kan elke woensdag bij Golden Sports in Dubbeldam en Crabbehof.

Warmlopen op muziek, een bal overgooien op een of twee benen, rek- en strekoefeningen, met een hockeystick een balletje slalommen. Alle oefeningen helpen om de conditie en balans op peil te houden. De trainer let goed op wat een deelnemer aankan.
,,Alles komt aan bod: je armen, je benen, je rug. Na afloop voel je dat je goed bezig geweest bent”, vertelt vaste deelnemer Jan Troost. ,,Ik vind het zelf belangrijk om in beweging te blijven en samen sporten, is leuker. We lachen met en om elkaar en om onszelf. Dan voel je al je pijntjes en stijve botten en spieren minder. Natuurlijk ben je niet meer zo soepel als vroeger. Het blijft als senior nodig om te werken aan je conditie, kracht en lenigheid. Dus kom gerust eens meedoen”, zegt hij uitnodigend.

De training is op woensdag van 10.30 tot 11.30 uur bij DeetosSnel aan de Vorrinklaan 202 en van 13.00 tot 14.00 uur bij Sporting Delta aan de Gravensingel 118. Makkelijk zittende kleding en sportschoenen zijn voldoende. Deelname kost 3,50 euro. Ga voor meer informatie en aanmelding naar goldensports.nl/locaties-in-dordrecht/.

 

Wij voor de Jeugd helpt bij huiswerk en bewegen

Eerst samen huiswerk maken en daarna lekker sporten. Dat kan bij Wij voor de Jeugd, elke maandag en donderdag op sportpark Reeland.

Niet iedereen kan thuis van zijn ouders hulp krijgen bij het maken van sommen, een taalles of een werkstuk. Dat besefte Cyriel Venloo (36) toen door corona zijn kinderen niet naar school en de bso konden. Hij vertelt: ,,Mijn vriendin en ik konden de kinderen helpen. Maar hoeveel kinderen krijgen die hulp niet? Hoe en met wie kunnen we dit oplossen?”

Leren en bewegen
In de kantine van zijn voetbalvereniging Emma runt een groep vrijwilligers nu bijna een jaar een huiswerkklas. Ook andere organisaties, sportverenigingen en de gemeente Dordrecht doen daar nu aan mee. Cyriel: ,,Wij geven kinderen aandacht en een luisterend oor. Vaak weten ze wel wat ze moeten doen, maar niet hoe. Wij leggen het rustig uit. En snap je bijvoorbeeld breuken niet? Dan laten we je schieten op cijfers in een goal en leren het je op een speelse manier. En na het huiswerk gaan de kinderen lekker sporten.”

Met jongeren doelen stellen
Als Dordt Sportcoach moedigt Cyriel ook jongeren aan om te bewegen en doelen te stellen voor hun toekomst. Ruim 50 jongeren doen al mee aan deze Life Goals-activiteiten. ,,Met samen sporten bouw je een band op. Dat helpt kinderen en jongeren om met ons te praten over wat hen dwars zit en over hun onzekerheden. Wij helpen om hun talenten te ontdekken en zelfvertrouwen te krijgen.” Wij voor de Jeugd begeleidt jongeren ook bij het vinden van een stageplek, werk of huisvesting.
Cyriel heeft zelf ook een doel: de hele week bezig zijn met Wij voor de Jeugd. ,,Ik geef nu advies over het energiezuinig maken van huizen. Maar het coachen van kinderen en jongeren is heel hard nodig en ik krijg daar zelf veel energie van. Wij vinden dat alle kinderen een eerlijke kans verdienen en helpen hen daar graag bij.’’

Meld je aan
Kinderen vanaf 5 jaar uit heel Dordrecht zijn op maandag en donderdag welkom op sportpark Reeland. Van 16.00 tot 17.30 uur is er aandacht voor huiswerk. Daarna kunnen ze groenten en fruit eten. En van 18.00 tot 19.00 uur gaan ze het veld op om te voetballen en kennis te maken met andere sporten.
Meedoen is gratis voor mensen met een DordtPas. Aanmelden kan via wijvoordejeugd.com. Of stuur een WhatsApp-bericht naar Cyriel 06-57462498 met de naam en leeftijd van het kind.

Delen