Werken aan sport als krachtig middel

Sport zit in zijn bloed. Het verenigingsleven ook. Het begon ooit met voetbal op het schoolplein en pleintjes in de buurt. Dat mondde uit in een lang, sociaal en sportief leven bij de plaatselijke voetbalclub. De liefde voor sport en alles wat het brengt zorgde zelfs voor een carrière. Patrick van der Zouwen, sportregisseur bij Team Sport van de Gemeente Dordrecht, zet zich nu professioneel in om sport in de stad over de volle breedte mogelijk te maken.

Patrick begon zijn loopbaan bij de gemeente als sportconsulent, groeide door tot projectleider en droeg vanuit de gemeente bij aan de organisatie van topsportevenementen in Dordrecht. “Die evenementen zijn gaaf om te zien en te beleven. Het is de climax en iets intens voor de sporters zelf. Dat voel je als je er bij bent.”

Om de beleving van de mensen te zien. Dat zijn de mooiste momenten van mijn werk

“Toch trekt de maatschappelijke kant van sport mij veel meer dan topsport. Ik vind de beleving die ik zie bij opa en oma langs de lijn bij hun kleinkinderen net zo mooi. Misschien wel mooier. Of iemand die voor het eerst in een lange tijd weer kan sporten of bewegen. Of mensen die door sport terug in de maatschappij komen. Dat geeft mij zoveel voldoening.”

“Het zijn ook de mooiste momenten van mijn werk”, vertelt Patrick. “Om de beleving van de mensen te zien. En daarmee ook direct het resultaat”. Zo verbond Patrick de rolstoeldansvereniging met zorgcentrum de Merwelanden. De vereniging dreigde om te vallen omdat ze geen plek meer hadden om te dansen. Voor veel leden is dat het enige lichtpuntje in de week en de enige mogelijkheid om te bewegen. Nu trainen ze wekelijks in het zorgcentrum en één keer per maand of twee maanden samen met de bewoners.

Patrick was bij één van die eerste gezamenlijke sessies aanwezig. “De bewoners, bijna allemaal mensen van zeventig jaar of ouder, zaten in een grote kring en de rolstoeldansers gaven eerst een demonstratie. Dat was al mooi om te zien. Daarna werden de bewoners uitgedaagd om mee te doen. Op de dansvloer of op of voor hun stoel. Als je ziet wat dat met mensen doet. Prachtig! Een mevrouw had al vijftig jaar niet meer gedanst en had tranen in haar ogen van geluk”, herinnert Patrick zich nog. “Het is niet voor iedereen vanzelfsprekend, om te kunnen bewegen. Maar het kan zo’n enorme waarde hebben. Het maakt verborgen krachten in mensen los.”

Ik geniet van sportverenigingen die de handen ineen slaan en samen iets willen bereiken

Naast de maatschappelijke kant van sport werkt Patrick ook veel samen met sportverenigingen. “Ik geloof in de waarden en de kracht van een vereniging. Een sportvereniging is een mooie plek om jezelf te ontwikkelen op persoonlijk vlak. Als je als vrijwilliger een  bijdrage levert, werk je vaak met kinderen én met volwassenen. Je leert en ontwikkelt daarbij vaardigheden die je later weer kunt toepassen.”

“Ik geniet ook van sportverenigingen”, vertelt Patrick verder. “Die bijvoorbeeld de handen ineen slaan en met elkaar iets willen bereiken. Zo werken sommige clubs samen met de stad om een maatschappelijke doel te vervullen. Of werken ze samen om elk als vereniging weer sterker te worden. Ik help daar graag in en het is gaaf om dat te kunnen en mogen doen.”

Een sportregisseur verbindt en faciliteert, heeft een breed netwerk en weet wat er speelt in de stad. De focus is samenwerken om initiatieven uit de stad of vanuit de gemeente te ondersteunen en mogelijk te maken. Om dat samen te doen is de drijfveer van Patrick. “Het geeft mij voldoening om met mensen te werken én om samen te werken. Mensen helpen. Sportaanbieders helpen. Ervoor zorgen dat zij het uiteindelijk zelf kunnen realiseren en hun doel bereiken. Ik kan er van genieten dat de ‘doeners’ dan de credits krijgen en er profijt van hebben. Dat geeft me energie!”

Sport is simpel, maar heeft zoveel waarde en impact. Meer dan al het andere wat ik kan bedenken

Patrick gelooft heilig in de kracht van sport en hij beschouwt het als iets met een groots effect. “Sport is laagdrempelig, bijna iedereen in Dordrecht en Nederland heeft wel iets met sport. Tijdens het WK Voetbal of de Olympische Spelen zie je wat het doet met mensen. Het verbindt. En sport is simpel, maar het heeft zoveel waarde en zo’n groot bereik. Het gaat over culturen heen. Over beperkingen en over doelgroepen. Daarin zorgt sport voor de grootste impact. Meer dan al het andere wat ik kan bedenken.”

Heb je een vraag, opmerking of een leuk idee en wil je in contact komen met Patrick, Maartje of Remco, de sportregisseurs van de Gemeente Dordrecht?

Sportregisseurs
Delen