Walking Football begint te leven in Dordrecht

Met een demonstratiewedstrijd tussen de OldStars van ASWH en GSC/ODS vestigde FC Dordrecht de aandacht op Walking Football, dé voetbalvariant voor spelers van 55-plus. Met een duidelijk doel: de betaald voetbalclub wil een eigen OldStars-team formeren dat in toernooivorm en mogelijk zelfs in competitieverband gaat spelen.

 

Behoedzaam gaat de bal bij de spelers van ASWH en GSC/ODS van voet tot voet. Zorgvuldigheid gaat voor snelheid, precisie geniet de voorkeur boven geestdrift en tackles zijn uit den boze. Bij een doelpunt krijgt de maker een compliment van de tegenstander.

Welkom in de wereld van Walking Football, de voetbalvorm voor krasse spelers die ook op gevorderde leeftijd zich nog willen laten gelden op het voetbalveld dat slechts een kwart beslaat van de originele veldafmetingen. Een wereld ook, die in Dordrecht nog vorm moet krijgen. ,,Daarom zijn we zo blij met dit initiatief van FC Dordrecht, om het voetbal voor deze doelgroep te promoten’’, laat Margret Stolk, fractievoorzitter van de Verenigde Senioren Partij (VSP) optekenen.

Competitie

Jordy Valkestijn coördineert binnen FC Dordrecht maatschappelijke projecten en is nauw betroken bij het opzetten van het OldStars Walking Football-team. Hij kijkt vol tevredenheid toe als de spelers van ASWH en GSC/ODS in een uitermate vriendschappelijke sfeer tegen elkaar spelen. ,,Dit is wat wij voor ogen hebben. Binnen  ASWH is Walking Football al enkele jaren een begrip, dus we waren blij dat die club op de uitnodiging is ingegaan om aan de demonstratie deel te nemen. Mooi is dat ook GSC/ODS het zo heeft opgepakt. Dit is voor ons de kick-off, na de zomer willen we een informatieavond gaan beleggen om het initiatief verder toe te lichten en echt vorm te geven. Er zijn al contacten gelegd met de gemeente Dordrecht, het Nationale Ouderenfonds maar bijvoorbeeld ook met verzorgingstehuizen om het initiatief meer en meer te ontplooien.’’

Ook andere Dordtse voetbalclubs als EBOH, Dubbeldam en Oranje Wit hebben inmiddels belangstelling getoond en aangegeven dat Walking Football een voetbalvorm is die zij willen omarmen. Valkestijn:

Er is echt belangstelling voor het maken van een team binnen de club, maar het is ook mooi om te zien dat het idee veel breder gedragen wordt. Het zou prachtig zijn als we hier op het eiland van Dordrecht komen tot de opzet of zelfs een competitie.

Sociaal

De ervaringen van de spelers van ASWH en GSC/ODS helpen daarbij om het enthousiasme verder aan te wakkeren. ASWH-speler Frans Schippers (71) is vanaf het eerste uur betrokken bij de OldStars van de Ambachtse vereniging. ,,Ik ben op mijn 25ste gestopt met voetballen, maar heringetreden toen deze vorm is gestart. Ik moet zeggen: het is me echt 150 procent meegevallen. Niet alleen het voetbal is een prettige bezigheid met elkaar, die in verschillende vormen – vijf tegen vijf, zes tegen zes en zeven tegen zeven – beoefend kan worden, maar vooral ook het sociale aspect is heel belangrijk. Op maandag komen we bij elkaar, we praten eerst over het weekeinde, spelen een heerlijk partijtje met elkaar en gebruiken dan gezamenlijk de lunch. Die sociale verbintenis is enorm belangrijk. De voetbalvorm zelf is duidelijk en als er iemand zich toch niet helemaal aan de regels houdt, dan corrigeren we elkaar. Pas was er toch iemand die even wilde aanzetten naar een bal toe, maar die liep meteen een kuitblessure op.

Walking Football vraagt ook discipline

Voor Henny Kattemölle (64) van GSC/ODS was de demonstratiewedstrijd in het Riwal Hoogwerkers Stadion de eerste kennismaking met Walking Football. ,,Ik ben kort voor deze wedstrijd benaderd. Ik voetbalde al jaren niet meer, maar dit is echt een geweldig leuk initiatief. De sfeer in het veld, de manier van spelen, het is me prima bevallen. Ik hoop dat dit echt een vervolg gaat krijgen.’’

Tekst: Arco Bomgaars
Fotografie: RTV Dordrecht

 

Ook meedoen met het Oldstars walking football team van FC Dordrecht?

lees meer
Delen