Van ‘opa Hekkie’ tot wobbelyoga: Dordt Fit verrast

Winkelend publiek dat de zondagse koopjesjacht even laat voor wat het is om een dansdemonstratie of potje 3×3-basketbal te bekijken, een boksring vlak voor een typische Dordtse volkskroeg en een klimmuur als opdoemend obstakel bij een zebrapad: Dordt Fit, hét sportpromotie-evenement in de binnenstad van Dordrecht, zorgde vorige week zondag voor veel verrassingen.

 

Het initiatief van het POBD, het Platform Ondernemers Binnenstad Dordrecht, om samen met sportverenigingen van binnen én buiten Dordrecht een promotie-evenement te organiseren, blijkt een schot in de roos. Genieten op een terras terwijl in de onmiddellijke nabijheid in een uit de kluiten gewassen voetbalkooi een fanatiek potje (straat)voetbal gespeeld wordt? Tijdens het doen van de zondagse boodschappen even de heupen laten wiegen tijdens een demonstratie van OKK? Van een ijsje genieten en tegelijkertijd alles te weten komen over de watersportmogelijkheden in en rond Dordrecht? Het kan en gebeurde allemaal. Horeca- en winkelbezoek en sportdemonstraties blijken een prima combinatie op een zomers aanvoelende zondagmiddag.

Bokssessies

De mini-boksring bij café De Pul op de Grote Spuistraat is al een bezienswaardigheid. De aanwezigheid van Jaap van Dok alias ‘opa Hekkie’, de Rotterdamse bokser die zelfs op vergevorderde leeftijd nog vol elan een sparringpartijtje doet. Opa Hekkie bewijst met zijn actieve aanwezigheid dat sport voor alle leeftijden is. ,,En omdat het me lekker fit en bezig houdt’’, laat hij zich, terwijl hij even naar adem hapt tijdens de intensieve bokssessies, ontvallen. Personal Training Dordrecht, dat intensief flyert in de buurt van de boksring, maakt goede sier met de aanwezigheid van de krasse bokser.

Hij is voor menigeen een voorbeeld

Even verderop, op het Achterom, wordt massaal gedanst met grote groepen op en voor het podium. Alice van Ballegooie van Joy2Dance heeft een standje op die plek, maar beperkt zich deze dag tot het verstrekken van informatie aan geïnteresseerde voorbijgangers. ,,Volgende maand presenteren we ons via een grote demonstratie.

We vinden het belangrijk om ook bij dit evenement te zijn, omdat het goed is om mensen enthousiast te maken om te gaan of blijven bewegen

You.Fo

Die mogelijkheden blijken legio bij de wandeling door het (winkel)hart van Dordrecht. Wobbelyoga, krav maga, maar ook foodcoaching en het klassieke schaakspel wordt onder de aandacht gebracht. De Dordtse Reddingsbrigade geeft als watersportaanbieder ruchtbaarheid aan AquaOutdoor en de verbintenis met de Volvo Ocean Race die nog volop gaande is. ,,Op een evenement als dit moet je proberen interactief met de voorbijgangers bezig te zijn’’, geeft Theo Hutten namens de Reddingsbrigade aan.

Op het Statenplein zijn de klassieke balsporten voetbal, handbal, basketbal en honkbal vermengd met een totaal nieuwe sport als You.Fo. De supportersvereniging van FC Dordrecht merkt dat de nacompetitiedeelname het enthousiasme voor de betaald voetbalclub heeft aangewakkerd. ,,De shirtjes zijn gewild en zelfs met deze temperaturen verkopen we nog sjaals’’, merkt Alex Oldenziel op. Bij de honkballers van The Hawks is er een speciale actie: degene die de snelste worp laat registreren, mag komend weekeinde bij de thuiswedstrijd van de mannenploeg de eerste bal werpen.

De 11-jarige Silvester uit Amsterdam demonstreert met zijn vader de nieuwe sport You.Fo, waarbij een ring met een speciaal ontworpen stick naar elkaar moet worden gegooid. ,,Het heeft veel weg van frisbee en in wedstrijdverband is er ook een overeenkomst met American football’’, vertelt Silvester. ,,Ik doe deze sport al vier jaar en ik merk vooral dat het populair is op de scholen in en rond Amsterdam. Het is snel en dynamisch en we vinden het leuk dat we de sport op deze manier ook in deze regio onder de aandacht kunnen brengen. Ik vind het ook leuk om al die verschillende sporten bij en naast elkaar te zien. Het is heel erg afwisselend.’’

Tekst: Arco Bomgaars
Fotografie: www.louterfoto.nl

Zin om ook te gaan sporten?

Kijk dan bij onze Dordtse sportaanbieders
Delen