Van bankhanger naar energieke instructrice

Een wereldreis. Zo noemt ze het zelf. Virginia Jobse worstelde met haar (over)gewicht en koos uiteindelijk voor een maagverkleining. Het zorgde desondanks niet direct voor de ommekeer. Een trieste gebeurtenis – het plotse overlijden van haar vader – deed dat wel. Dat blijkt voor Virginia de trigger te zijn om in beweging te komen. Haar reis eindigt uiteindelijk in een zelf geschreven boek en in een baan als instructrice Sh’bam bij Sportcity.

Haar laatste passen in de sportschool dateren van tien jaar geleden. De drempel om te gaan is inmiddels zo hoog, dat precies dát haar weerhoudt. Ze zit niet lekker in haar vel en voelt zich erg onzeker. “De sportschool is zo confronterend. In meerdere opzichten. Ik had het gevoel dat mensen mij nakeken en de spiegels in een sportschool gaven mij ook geen fijn gevoel. Die gedachten zorgden ervoor dat ik het altijd vooruit heb geschoven en het stuk beweging naast me neer heb gelegd. Tot ik besloot om voor een maagverkleining te kiezen”, vertelt Virginia over haar aanloop.

Hoewel de maagverkleining zijn vruchten wel afwierp – “je kan niet zo veel meer eten, dus dat verandert automatisch” – volgde er nog geen radicale verandering. “Ik ging eigenlijk op dezelfde voet verder. Ik was vooral bezig met mijn werk en niet met het op orde krijgen van mijn voeding en beweging”, herinnert Virginia zich. “Het overlijden van mijn vader was de trigger om in beweging te komen. Ik dacht: mijn vader kon niet meer geholpen worden, maar ik wel. Sterker nog, ik kan mezelf helpen”. Ze stapte van de bank en meldde zich, met enige vorm van schaamte, bij Sportcity.

Als niemand me maar ziet, dacht ik. Ik kreeg er steeds meer lol in en uiteindelijk stond ik vooraan voor mijn eigen dansfeestje

“Ik ben bij de groepsles Sh’bam achteraan begonnen. Als niemand me maar ziet, dacht ik toen. Achterin kon ik alleen de bewegingen niet goed volgen, waardoor ik elke les automatisch een stap vooruit deed. Schaamte maakte plaats voor energie en vertrouwen. Ik kreeg er steeds meer lol in en uiteindelijk stond ik vooraan voor mijn eigen dansfeestje. Nu sta ik helemaal vooraan, als instructeur. Ik heb geen danservaring en geen ervaring in het geven van (sport)les. Sh’bam heeft mij persoonlijk zoveel gebracht, waardoor ik dit heel graag wil overbrengen op andere mensen. Mijn liefde voor dans en de passie voor Sh’bam neem ik nu mee naar de lessen die ik geef bij Sportcity, waarmee ik anderen ook zo hoop te ‘besmetten’.”

Virginia kijkt soms naar foto’s van kilo’s geleden en herkent zij zichzelf dan bijna niet. Niet in de foto’s van haar oude lijf, maar ook niet in de nieuwe foto’s. Zo snel is het voor haar gegaan. “Mijn hoofd moet mijn afvalrace nog inhalen”, vertelt ze. “Mijn mindset is echt 180 graden gedraaid en ik ben op de sportschool helemaal ontpopt. Vooral mentaal. Als je hoofd niet in contact staat met je lijf, dan komt het niet goed. Goede voeding is belangrijk, maar die connectie is het allerbelangrijkste.”

“Dat een maagverkleining simpel is, is een misvatting”, voegt Virginia nog toe. “Ik ben er aanvankelijk ook zo ingestapt, maar ik had geen idee wat ik ervan moest verwachten. De eerste kilo’s gaan wel vanzelf, maar als je blijft hangen in je oude patronen, dan kom je jezelf op een dag tegen. Er verandert zoveel in je lichaam én in je hoofd. Naast letterlijk in beweging komen, kom je ook op geestelijk vlak los. Soms zoveel dat het niet bij te benen is.”

Het maakt niet uit of je links of rechts gaat, als je maar beweegt en voldaan de zaal uitloopt

Sport is onderdeel van haar ‘wereldreis’ geworden en ze kan er nu al haar passie en plezier in kwijt. “Je doet jezelf tekort als je niet op zoek gaat naar hetgeen wat je leuk vindt. Op zoek naar een sport en er met plezier naartoe gaan, was voor mij de oplossing. Nu wil ik elke deelnemer inspireren en hen meegeven dat de juiste pasjes niet de hoofdzaak zijn. Het maakt niet uit of je links of rechts gaat, als je maar beweegt en voldaan de zaal uitloopt.”

“De kracht van sport is voor mij dat ik er alles in kan stoppen. Ik kan al mijn energie erin kwijt en kan mezelf er helemaal in verliezen. Soms moet ik mijzelf, na een lange werkdag bijvoorbeeld, iets meer pushen om te gaan. Maar zodra ik begin sta ik ‘aan’ en een boost van energie stroomt dan door mijn lijf. Soms zelfs zo dat ik het gevoel heb de hele wereld aan te kunnen. Dat doet sport voor mij!”

Ook meedoen met een groepsles?

Dat kan bij verschillende fitnesscentra
Delen