Trainersbegeleiding groot succes bij voetbalvereniging Dubbeldam

v.v. Dubbeldam heeft de eerste periode van trainersbegeleiding afgerond. Het resultaat: tevreden trainers, enthousiaste begeleiders, vijftien nieuwe spelers, vijf nieuwe trainers, een nieuw meidenteam en een nieuwe, extra trainingsgroep. Trainersbegeleider Leonard heeft, met hulp van Clubkadercoach Jeroen Put, een team gecreëerd van in totaal vijf begeleiders die het afgelopen jaar, iedere week op het veld stonden, om trainers van verschillende jeugdteams te ondersteunen. De trainers zijn vooral geholpen met afspraken maken, structuur brengen in je training, positief aanmoedigen en iedereen zien en horen. Aan het einde van de periode heeft Leonard samen met Jeroen eindgesprekjes gevoerd met de trainers, certificaten overhandigd en een boekje met alle beheers- en ontwikkelpunten per trainer. 

Clubkadercoach Jeroen , is heel tevreden over de eerste periode: “In december hebben we de eerste maanden geëvalueerd, ook samen met de trainers. Leonard en ik hebben goed gekeken naar de positieve punten en kritisch gekeken naar verbeterpunten en deze vanaf 2023 toegepast. Dit heeft er toe geleid dat elke trainer begeleid kon worden en evenveel aandacht kreeg. Leonard is heel toegankelijk, makkelijk om mee te schakelen en heel waardevol voor de vereniging. Voor mij is dat ideaal om mee samen te werken. Je merkt aan en hoort van de trainers dat ze het fijn vinden dat er iemand mee kijkt en hen helpt. Ook op de achtergrond wordt binnen de club serieus nagedacht over uitbreiding van trainersbegeleiding”.

Je merkt aan en hoort van de trainers dat ze het fijn vinden dat er iemand mee kijkt en hen helpt.

Het doel van trainersbegeleiding is om trainers te ondersteunen in hun trainerschap. Voor de vereniging is het doel ook om trainers (en leden) te behouden, zeker bij deze groep omdat het jonge trainers zijn en ook leden van de club. Trainersbegeleiding blijkt een groot succes! Leonard over de samenwerking: “De samenwerking met Jeroen vind ik prettig verlopen, omdat hij oprecht openstaat voor het samen bouwen aan een omgeving waarin het normaal wordt om trainers te begeleiden. Jeroen nam het initiatief in het ontwikkelen van de instrumenten en hij nam mij daar stap voor stap in mee. De basis is gelegd waarin we beiden veel hebben geleerd. Nu trekken we samen op om onze leermomenten toe te passen. We weten elkaar te vinden en dagen elkaar uit om nog meer vooruitgang te boeken”.

De trainers hebben het positief ervaren: “Fijn dat er iemand op het veld stond, die zei wat ik nóg beter kon doen”. “Soms had ik moeite met structuur, maar dan kon ik gelijk schakelen met de trainersbegeleider”. “Er waren wat akkefietjes in het team, dat kon gelijk opgelost worden, omdat er iemand mee kijkt”. “Ik vond het fijn om tips te krijgen, want die kon ik gelijk toepassen”.

“Fijn dat er iemand op het veld stond, die zei wat ik nóg beter kon doen”

Leonard gaat samen met zijn team van begeleiders door naar de nieuwe groep. Teun, achtergrond als docent, wilde graag helpen, omdat hij toch bij de training aanwezig is voor zijn dochter. Cariel, docent van beroep, vindt het leuk om trainers te helpen op pedagogisch vlak. Begeleiders Tim en Frenk, die stage liepen, willen we bedanken voor de hulp.

De nieuwe groep start eind maart met kennismakinggesprekjes.

Delen