Ton Slagboom ‘bezorgt’ schaken bij de mensen

Zwart-witte vlakken op het Scheffersplein. Pal naast Ary. Levensgrote torens, pionnen en lopers. Het is de nieuwste aanwinst in hartje Dordrecht: een buitenschaakspel. De nieuweschaakplek in het centrum is mede tot stand gekomen door de tomeloze inzet van Ton Slagboom, die schaken ook naar alle wijken in Dordrecht heeft gebracht.

“Het is de top van wat we hebben bereikt,” vertelt Ton vol trots over het nieuwe schaakspel. Ton heeft de laatste jaren een ware kruistocht door Dordrecht gehouden om schaken aan de man te brengen. Met succes en met het Scheffersplein dus als finaal klapstuk.

Ik was en ben elke dag in de weer om schaken aan te prijzen op scholen, in zorgcentra en in bibliotheken.

“De eerste gedachte was de wijken. We moeten de wijken in”, herinnert Ton zich het begin. “Wij als schaakclub Dordrecht waren de eerste bewoners van de Crabbehoeve, toen het werd geopend. Middenin de wijk per slot van rekening. En we hebben het hier fantastisch. Daarna volgden uiteraard meer wijken. Ik was en ben elke dag in de weer om schaken aan te prijzen op scholen, in zorgcentra en in bibliotheken. Ik heb thuis een kaart hangen, waarop ik voor elke ‘schaakplek’ een prikker plaats. Er is nu op ruim 20 plekken een schaakinloop.”

Wat je daarvan terugkrijgt is geweldig. Eén en al energie en positiviteit.

Ton doet het voor de mensen, niet voor zichzelf. Iets wat hij van zijn moeder heeft. “Zij had ook dat sociale, dat iedereen welkom is. De schaakinlopen trekken soms maar enkele mensen, net zoals vandaag. In het Open Hof heb ik aan twee kinderen schaakles gegeven. Wat je daarvan terugkrijgt is geweldig. Eén en al energie en positiviteit.”

De promotietour van Ton is niet gericht om zoveel mogelijk mensen naar de schaakclub te trekken, maar om schaken naar de mensen toe te brengen. Waar clubs en verenigingen vroeger de ontmoetingscentra waren, is dat nu verschoven. Zeker voor ouderen die in zorgcentra wonen. De enige optie is om schaken daar te krijgen. “Vandaag heb ik bij iemand op de kamer een uur zitten schaken”, geeft Ton als voorbeeld.

De pijlen zijn nu ook gericht op mensen met Alzheimer of dementie. “We noemen daarbij vaak professor Scherder – de neuropsycholoog bekend van De Wereld Draait Door – die benadrukt dat geregeld schaken van belang is vanwege de positieve effecten op het brein. In conditie blijven zogezegd. Niet op fysiek gebied, maar in je brein.”
Om juist die mensen te bereiken en mee te krijgen valt nog niet mee, vertelt Ton. “Mannen schijnen moeilijk uit hun kamers te komen, terwijl vrouwen dat minder hebben en ook voldoende aanbod vinden in bijvoorbeeld knutselen en breien. Daar ligt dus nog een uitdaging.”

Veel kinderen zijn opgegroeid met gamen en vinden het nu ook leuk om te spelen tegen een tegenstander die ze echt kunnen zien

De jeugd van Dordrecht en omstreden weet schaken ook steeds meer te waarderen. Schaakclub Dordrecht heeft op dinsdag nu ook een speciale jeugdavond en in samenwerking met clubs uit de regio worden er sinds kort jeugdtoernooien georganiseerd. “Je ziet een beetje een omgekeerde beweging: veel kinderen zijn opgegroeid met gamen en vinden het nu ook leuk om te spelen tegen een tegenstander die ze echt kunnen zien,” vertelt voorzitter Arend van Grootheest.

De groei van schaken onder de jeugd is niet alleen een kwestie van animo van de kinderen zelf, vindt Arend: “Je moet het echt hebben van enthousiastelingen, van vrijwilligers die zich inzetten voor bijvoorbeeld het organiseren van toernooien. Bij scholen is het belangrijk dat er een leerkracht is die erachter staat en er tijd voor heeft. Als club hebben we ook geanticipeerd door jeugdleiders aan te stellen.”

Ton is blij verrast door het groeiende aandeel van de jeugd. “Het rolt aan alle kanten en dat heeft me wel verrast. Als kind zoek je een beetje naar je sport. Dat heb ik ook gedaan. Ik heb ook wel gevoetbald, maar daar was ik niet goed in. Het houdt snel op als je iets doet waar je niet goed in bent of het niet leuk vindt.” “De kracht van schaken is dat het mensen bij elkaar brengt. De gezelligheid. Sociaal is het eerste woord dat me te binnen schiet. Kinderen spelen met elkaar en ontwikkelen hun denkkracht. Het is misschien niet fysiek, maar slecht is het zeker niet.”

 

Wil jij ook Schaken?

bekijk dan hier waar je terecht kunt in Dordrecht

Tekst & Fotografie: Frank van Hilten

Delen