Ties en Teun leven als topsporter in Dordrecht

Begin volgend jaar is Dordrecht weer even de shorttrackhoofdstad van Europa. Het ISU EK Shorttrack vindt, net als in 2015, weer plaats in Dordrecht. Ties (18) en Teun (17) – shorttrack-talenten van het Regionaal Talent Centrum (RTC) in Dordrecht – staan ook op het ijs. Als ‘track stewards’ wel te verstaan, nog niet als rijders. Ze hopen uiteraard ooit zo’n niveau te bereiken en daar doen ze heel veel voor. Ze wonen zelfs in Dordrecht voor hun sport.

De talenten trainen twee keer per dag onder leiding van shorttracktrainer Benny Brugmans, die verantwoordelijk is voor het RTC in Dordrecht. De trainingen zijn een deel op het ijs en een deel buiten de baan en in het krachthonk. Dat komt per dag netto neer op drie uur. Ze zijn beide ook nog materiaalman en verzorgen de ijzers van hun trainingsmaatjes. Die tijd komt er dus ook nog bij.

In het weekend zou je denken aan een beetje rust, maar ook dat geldt niet voor Ties en Teun. “In het weekend rijden we vaak nationale of internationale wedstrijden”, vertelt Ties. En als er geen wedstrijden zijn? “Dan hebben we wel rust”, lacht Teun. “We springen dan op de fiets of gaan we hardlopen.” Het is typerend voor de manier waarop beide jongens met hun sport bezig zijn en er helemaal voor gaan.

Ties is op zijn zestiende speciaal naar Dordrecht verhuisd voor de sport. Hij woonde eerst samen met een andere teamgenoot en nu hokt hij met Teun, die een afgelopen zomer richting Dordrecht kwam. De voornaamste reden is het reizen en de tijd en energie die ze daarmee besparen. Zo kunnen ze zich ten volste richten op hun sportieve ontwikkeling.

Beide jongens hebben een zogenaamde beloften status van het NOC*NSF, waarmee ze een bepaalde vrijstelling krijgen voor school. Ties zit op het Davinci en heeft daar afspraken over zijn aanwezigheid. “Ik geef mijn trainingstijden door, waardoor ik op die momenten niet op school wordt verwacht. De gemiste uren moet ik dan op andere tijdstippen inhalen.”

Teun zit nog op school in Nijmegen, waar zijn ouders wonen. Hij heeft het nu zo geregeld dat hij minder naar school hoeft. Ook heeft hij een perfecte stageplek. “Ik loop sinds dit schooljaar stage bij Optisport hier in Dordrecht. Dat scheelt me veel reizen naar Nijmegen, wat me 4 uur per dag heen en weer reizen kost. Dat deed ik vorig jaar wel voor de trainingen, waardoor ik minder naar school kon. Nu ben ik blij dat ik school en sport zo kan combineren en ik meer kan trainen. Het is fijn dat ik die kans heb.”

Prestaties. Een mooi leven. Op dit moment is dit een mooie tijd in ons leven, waar we echt voor kiezen en vol voor gaan.

(Ties heeft nummer 167, Teun nummer 173)

Het is niet niks. Op zo’n jonge leeftijd op jezelf wonen. In een vreemde stad. Zonder ouders en familie. Uiteindelijk kiezen ze er vol overgave voor, ondanks de dingen die ze ervoor moeten opgeven. “Sport is ons leven en wij zijn er veel mee bezig. We moeten veel laten, zoals verjaardagen of uitgaan met vrienden, maar je krijgt er ook veel voor terug. Prestaties. Een mooi leven. Op dit moment is dit een mooie tijd in ons leven, waar we echt voor kiezen en vol voor gaan. Het is heel mooi dat we deze kans hebben. Voor ons is het logisch dat je daar veel voor over hebt.”

Aan de horizon gloort het Nederlands team en als ultieme droom de Olympische Spelen. Maar de jonge mannen blijven nuchter én realistisch. “Het Nederlands team is nog ver weg, maar het is een mooi punt om naartoe te werken. En ooit meedoen aan de Spelen zou natuurlijk fantastisch zijn. Maar daar denk ik niet aan, als ik ga trainen. Ik wil nu gewoon beter worden en bij de jeugd de top van Nederland proberen te bereiken,” vertelt Teun. Ties deelt die mening: “De Olympische spelen is voor iedere sporter dé droom denk ik. Ook voor ons. Om daar nu aan te denken, is alleen een veel te grote stap. We bekijken het in veel kleinere stappen, het gaat erom om vanuit hier door te bouwen.“

We streven ernaar om onafhankelijke, volwassen sporters groot te brengen. Samen met de gemeente ondersteunen we daarbij en doen we dat aan alle kanten waar het nodig is.

Trainer en coach Benny prijst de jongens voor hun keuzes. “Ze trainen veel en ze hebben daaromheen de randvoorwaarden gecreëerd om dat ook te kunnen doen. Veel van hun energie kunnen ze daardoor in hun trainingen stoppen. We streven er ook naar om onafhankelijke, volwassen sporters groot te brengen. Samen met de gemeente kunnen we daarbij ondersteunen en dat doen we ook aan alle kanten waar dat nodig is. We wijzen de weg, als ze een huis zoeken. Of we schrijven een brief voor vrijstelling, die net wat officiëler is.”

Wat opvalt is de volwassenheid waarmee de talenten spreken en hoe ze hun leven in hebben gericht voor de sport. Het toont een grote overeenkomst met topsporters die we op TV zien. Ties en Teun hebben talent en zijn bereid daar alles aan te doen om dat verder te ontwikkelen. “Je gaat een sport doen omdat je dat leuk vind en dan wordt je beter en beter. Omdat ze potentie in je zien, wordt je vervolgens gevraagd voor het RTC. Je moet er dingen voor opgeven, omdat je vaak moet trainen. Het is niet echt een normaal leven, maar wat is een normaal leven? Leven als topsporter is gewoon anders.”

De faciliteiten hier in Dordrecht zijn voor de jeugd nu al beter dan het nationale team uit mijn tijd.

Naast het organiseren van EK’s en World Cups timmert Dordrecht ook goed aan de weg op het gebied van talentontwikkeling. Het RTC is daar het resultaat van en Benny, vroeger ook topsporter en lid van het Nederlandse shorttrack team, ziet duidelijke verschillen. “De sport is nu veel volwassener. De kaders zijn veel duidelijker en de faciliteiten hier in Dordrecht zijn voor de jeugd nu al beter dan het nationale team uit mijn tijd.”

“Tijdens de trainingen zie je de kracht van sport voor je neus. Sport verbroedert. Zoals afgelopen zomer, toen er bij de RTC-trainingen ook buitenlandse shorttrackers meededen. Meerdere talen en leeftijden bij elkaar. Op het ijs spreken ze allemaal dezelfde taal. Ze zijn allemaal één op het ijs. En barrières worden daarmee geslecht.”

 

Zelf ook shorttracken in Dordrecht?

Bekijk dan hier het aanbod

Tekst & fotografie: Frank van Hilten

Delen