Sporten omdat het leuk is en goed voor je zelfvertrouwen

Arie en Ellen van de Wetering willen ontdekken welke sport hun zoontje Sem (10) kan en wil gaan beoefenen. Ze zijn daarom in november voor de tweede keer op de kennismakingsdag Ready to Sport. De eerste dag, in september, werd ondanks de enthousiaste opkomst al na korte tijd afgebroken wegens overmatige regenval. Uit voorzorg is ditmaal gekozen voor de Reeweghal.

De sportdag is een initiatief van Grenzeloos Actief, een drechtstedelijk project voor sportstimulering. Op deze dag kunnen kinderen en jongeren tot 20 jaar met een lichamelijke/motorische beperking kennis maken met verschillende sporten, die in de buurt beoefend kunnen worden.

Sport is voor hem heel belangrijk, hij krijgt er meer zelfvertrouwen van en hij geniet van de waardering die hij krijgt voor zijn prestaties.

Ellen (50): “Sem heeft cerebrale parese en epilepsie, bovendien heeft hij een zeldzame zichtstoornis waardoor hij niet beschikt over een compleet beeldveld. Als je het revalidatieproces ingaat, dat begon al kort na de geboorte, weet je nog niet waar het naartoe gaat. Je ontdekt echter al snel dat beweging heel belangrijk is. Hij zit op zwemles, daar heeft hij ontzettend veel plezier in en hij wordt er steeds beter in. Dat is voor hem heel belangrijk, hij krijgt er meer zelfvertrouwen van en hij geniet van de waardering die hij krijgt voor zijn prestaties. Hij heeft net een A-certificaat gehaald en dan zegt hij ‘Ik ga ook voor het B-certificaat’. Maar er is ons verteld dat hij daar niet genoeg conditie voor heeft en dan ga je kijken wat je daaraan kunt doen.”

Sem onderbreekt even een voetbalpartijtje waar hij aan deel neemt, om te vertellen wat hij tot nu het leukst vond. “Dat op die fiets, racerunning, vond ik heel leuk, maar voetbal ook, dat is met anderen. Nu moet ik weer voetballen.” En weg is ie. Zijn moeder zegt dat racerunning volgens Sem op vliegen leek.

Hier kunnen we in één keer meerdere sporten proberen en ook zien of hij er plezier aan beleeft, want dat staat voorop

“Het is moeilijk om alle informatie te vergaren over sporten die voor hem, maar ook voor ons, passen. Hier kunnen we in één keer meerdere sporten proberen en ook zien of hij er plezier aan beleeft, want dat staat voorop. De wil heeft hij wel, maar hij moet het ook kunnen. En voor ons moet het mogelijk zijn om het in ons leven in te passen. Het is echt geweldig dat we ons hier op meerdere sporten kunnen oriënteren.”

Het belang van bewegen en sporten is heel duidelijk

Arie (56) hoopt dat zijn zoontje een sport vindt waar hij enthousiast over wordt. “Het is belangrijk voor zijn conditie, hij heeft aanleg om wat zwaarder te worden, maar het gaat ook om mentale vorming. Sem heeft wel een winnaars mentaliteit, maar verliezen gaat hem niet zo goed af en dat leer je ook door sport. Hij speelt op een sportveldje regelmatig met andere kinderen een beetje voetbal. Hij legt snel contact ook met kinderen zonder beperking, hij houdt wel van een beetje lol. Maar het kan ook snel omslaan, vooral als hij moe is, dan kan hij wel boos worden. Uiteindelijk komt het altijd weer goed en zegt hij ‘sorry’ maar dan moet hij eerst tot rust zijn gekomen.”

Ellen concludeert, “Sem heeft veel sociaal gevoel in zich, en hij kan zichzelf zien als iemand die gewoon plezier heeft. Zijn gevoel voor eigenwaarde neemt alleen maar toe als hij sport en de sociale, fysieke en mentale aspecten kunnen alleen maar verder ontwikkeld worden. Het belang van bewegen en sporten is heel duidelijk.”

Tekst & fotografie: Ronald van den Heerik

Ook aangepast sporten in Dordrecht?

bekijk hier het aanbod
Delen