Spetterend resultaat door samenwerking

De zon schijnt uitbundig. Een speedboot vaart kinderen rond op het Wantij. In het water achter bioscoop Kinepolis varen zeilboten, kano’s en supboards. Op het asfalt voor het Energiehuis strijden jongens en meisjes om een plek in de finale van het Straatvoetbaltoernooi078. En rondom dit alles staan stands van alle watersportverenigingen in Dordrecht. Dit is het decor voor het Dordt Watersportevent, het spetterende resultaat uit een samenwerking waaraan Tim Verbaas als Dordt Sportcoach zijn bijdrage leverde.

Tim is samen met zijn collega’s verantwoordelijk voor het bij elkaar brengen van de 26 partners die tijdens het evenement actief zijn. En niet alleen sport komt aan bod. “We gebruiken sport als middel, maar dat betekent niet dat we altijd alleen maar sporten. Na het zeilen komen de kinderen moe de kade op. Hoe tof is het dat er dan nog een kwartier watereducatie aan wordt geboden. Dordrecht is omringd door water en dat is heel bijzonder. Het Aqualab van Weizigt laat dat vandaag zien met hun klimaattafels,” vertelt Tim over zijn idee om ook deze partij te betrekken.

Een spin in het web is hoe je de rol van Tim het beste kunt omschrijven. Tim coördineert vooral, brengt mensen met elkaar in contact en hij – volgens de filosofie van het Dordtse sportbeleid – geeft een podium aan Dordtse initiatieven en/of bewoners. “Ik heb Giuliano Sjoerdbalie vorig jaar aan de hand meegenomen en hem op weg geholpen. Dit jaar doet hij daardoor veel meer zelf, zijn er meer partijen betrokken en is het een stuk professioneler. Giuliano heeft er zelfs Stichting Play It voor opgericht en heeft daardoor nu minder hulp nodig. Ons doel is dan bereikt.”

En het belangrijkste: ik zie kinderen met een lachend gezicht iets met water doen. Daar doen we het uiteindelijk voor!

Tim kijkt met een trots gevoel naar het Dordt Watersportevent en vooral naar het feit dat er zoveel aanbieders op hun eigen manier iets bijdragen en samen iets moois organiseren voor Dordtenaren. “Het is kicken. Een tof gevoel dat er 26 aanbieders op hetzelfde moment bij elkaar staan op één plek. En het belangrijkste: ik zie kinderen met een lachend gezicht iets met water doen. Daar doen we het uiteindelijk voor!”

De editie van de Optimist on Tour van vorig jaar was de voedingsbodem voor dit jaar. “De Optimist on Tour was een groot succes. Dit jaar was dat onderdeel nog groter en bedachten we een uitbreiding op het thema water. Vanuit gemeente Dordrecht (team Sport) zijn we daarna verbindend te werk gegaan. Door het netwerk dat team Sport in de jaren heeft opgebouwd, is het makkelijker om mensen of partijen aan elkaar te knopen.”

Dat vind ik het mooie aan sport, het sociale. Mensen ontmoeten en plezier maken door middel van een sport.

Nadat het woord werd verspreid haakten de partijen bijna vanzelf aan. “Wij hebben goed contact met de scholen, binnen een week zat Optimist on Tour al vol. Verder waren alle partijen erg enthousiast: Kinepolis, het Watersportverbond én AquaActief, een overkoepelende organisatie voor de promotie van watersport in Dordrecht. Sandra van Lohuizen van AquaActief belde mij heel enthousiast op en zij zorgde ervoor dat er nu 10 (!) watersportverenigingen aanwezig zijn. Ook kreeg ik spontaan telefoontjes van partijen die mee wilden doen. Mijn rol was het om het allemaal op één dag samen te laten komen en dat vergde soms wel wat sturing”, zegt Tim met een knipoog.

Gezien zijn werk is het geen verrassing dat hij zelf een sportfanaat is. Tim komt uit een korfbalfamilie, maar is zelf gaan voetballen. Hoewel dat zijn ‘hoofdsport’ is, is Tim voor alles in. “Ik vind heel veel sporten leuk, hoewel ik meer van balsporten ben. Laatst heb ik met collega’s een potje volleybal gespeeld en aankomende week dobberen wij hier ook in een bootje. Dat vind ik het mooie aan sport, het sociale: mensen ontmoeten en plezier maken door middel van een sport.”

Ik vond het ontzettend vet dat zij haar kracht of passie heeft gevonden. Iedereen is anders. De één sport liever in teamverband en de ander liever individueel. Dit vind ik dé kracht van sport.

Dat iedereen op zijn eigen niveau kan sporten of kan doen wat hij of zij leuk vindt is voor de Tim de ultieme kracht van sport. “Vandaag sprak ik een moeder over haar dochter. Ze vertelde dat haar dochter niet zo van de balsport is, maar dat ze liever trampoline wilde springen of echt een individuele sport. En dat vertelde ze eigenlijk een beetje sneu. Ik vond het juist ontzettend vet dat zij haar kracht of passie heeft gevonden. Iedereen is anders. De één sport liever in teamverband en de ander liever individueel.”

Tekst & fotografie: Frank van Hilten

 

Ook op zoek naar samenwerking?

Neem dan contact op!
Delen