Samen een vuist maken tegen kanker

Dwars door Dordt. De naam die we kennen van het hardloopevenement die – hoe kan het ook anders – hardlopers regelrecht door de oude straten en havens van Dordrecht voert. Voor de City Swim geldt eigenlijk hetzelfde, zeker als je het parcours van de 2,5km kunt zwemmen: over de hele Voorstraathaven, onder het Stadhuis en het Scheffersplein door en twee keer over een golvende rivier. Een indrukwekkend mooie ronde als je het City Swim voorzitter Erik van Heijningen vraagt.

Ooit bestond er een sportvereniging die beide rondes, zwemmend én hardlopend tot haar doel had. Initiatiefnemer van de City Swim Erik van Heijningen ‘vond’ deze geschiedenis en dacht: dat moet ik ooit weer eens in ere herstellen. Dat bleek de opmaat voor de City Swim in Dordrecht. Erik bezocht de eerste City Swim in Den Bosch, spraak daar met Maarten van der Heijden en besloot om de uitdaging aan te gaan.

“Met een aantal zwemvrienden – Elias Ott in het bijzonder – zijn we het idee gaan uitwerken en met een grotere groep mensen hebben we de City Swim uiteindelijk opgezet. Nu zijn we aangekomen bij de 4e editie en staan we stevig op eigen benen, mede dankzij vele professionele vrijwilligers”, vertelt Erik over het ontstaan van het evenement.

Er is in vier jaar een evenement ontstaan dat deel is van de samenleving en wat veel samenhorigheid oproept. Het maakt iets moois los tussen mensen, in situaties die soms heel droef zijn.

Het zit in de aard van Erik om mensen te helpen. Samen met het bevorderen van de zwemsport in het algemeen zijn dat de drijfveren om de City Swim jaarlijks te organiseren. En er is al een hoop bereikt vindt Erik: “Het is bijzonder dat in vier jaar echt een evenement is ontstaan dat deel is van de samenleving en wat veel samenhorigheid oproept. Het gaat ook gepaard met een mooie sfeer tussen mensen. Dat gevoel was er dit jaar ook weer. Op zo’n dag voelen we dat zelf, maar het wordt ons ook vaak gezegd. Het maakt iets moois los tussen mensen, in situaties die soms heel droef zijn, waarbij mensen lijden of sterven aan de ziekte kanker.”

Geef mij een bal, geef mij een fiets, geef mij zwemwater. Het maakt niet uit. Ik moet sporten. Ik ben zo blij als een kind als ik sport!

Sport betekent voor Erik een gezonde geest en een gezond lichaam. Zwemmen beschrijft hij als een potje vechten in het water. Lekker stoeien en je energie kwijtraken. “Ik vind mezelf een goede amateur allround sporter. Ik ben een voetballer van origine, maar zwemmen en waterpolo zijn uiteindelijk mijn ding geworden. Geef mij een bal, geef mij een fiets, geef mij zwemwater. Het maakt niet uit. Ik moet sporten. Ik ben zo blij als een kind als ik sport!”

Dat het evenement een waardevolle betekenis heeft voor kankerpatiënten blijkt uit het verhaal van Patrick Roskam. Vorig jaar, bij de City Sim, zat hij in een rolstoel op de kade, amper een paar dagen na zijn ontslag uit het ziekenhuis. In het havenwater lagen zijn dochters Esmee en Anouk, die zwommen tegen kanker. Maar ze zwommen vooral voor hun vader. “Dat was een bijzonder en emotioneel moment, dat ik in een rolstoel langs de kant kon zitten en getuige kon zijn van hun prestatie. Bovendien was het extra motiverend, dat zij dat voor mij deden.”

Ik ben altijd positief gebleven en niet bij de pakken neer gaan zitten. Voor mijn herstel en voor mijn omgeving.

Patrick startte in februari 2017 met zijn behandeling tegen endeldarmkanker. Hij werd 25 keer bestraald, slikte allerlei medicijnen en ging uiteindelijk in augustus onder het mes. Tijdens die operatie werd de tumor (en een deel van zijn darm) verwijderd en kreeg hij tijdelijk een stoma. “De eerste fase is een achtbaan. Je gaat er met oogkleppen in en schiet in een soort overlevingsmodus. Ik was positief, maar vooral oplossingsgericht: ik wist wat er nodig was, welke stappen er kwamen en dat schema heb ik helemaal ondergaan. Ik ben altijd positief gebleven: dat was naar mijn idee – hoewel dat niet te bewijzen is – ondersteunend aan mijn herstel, maar ook voor mijn omgeving. Ik ben niet bij de pakken neer gaan zitten.”

Je zwemt niet voor niks. Het evenement is vooral voor anderen. Om geld bij elkaar te brengen en het onderzoek naar een hoger plan te tillen. Ik heb daar zelf uiteindelijk ook van geprofiteerd.

Een jaar na dato is het Patrick zelf die het water in springt, samen met twee vrienden. “Mijn vriend Ed zei al vrij vroeg tijdens mijn herstel: als je straks hersteld bent, dan zwemmen we ‘m samen. Om het een overwinning te noemen vind ik wat zwaar, maar het is toch een bijzondere prestatie. Om na zo’n ziekte mee te kunnen doen. Je zwemt ook niet voor niks. Het evenement is vooral voor anderen. Om geld bij elkaar te brengen en het onderzoek naar een hoger plan te tillen. Ik heb daar zelf uiteindelijk ook van geprofiteerd. In het ziekenhuis waar ik terecht kwam, waren zoveel goede specialisten en zoveel kennis over ‘mijn’ vorm van kanker.”

Sport speelde een belangrijke rol in het herstel van Patrick. Hij was al redelijk snel in de sportschool te vinden om zijn basisconditie weer omhoog te krijgen en terug op kracht te komen. Beetje bij beetje werd hij sterker en zo was hij na zijn hersteloperatie in november ook vrij snel weer in vorm.

De kracht van sport is dat het mij bepaalde energie terug geeft en het een punt is én was om steeds naar toe te werken. Daar zit voor mij ook de gelijkenis met mijn behandeling.

“Met sporten kreeg ik het gevoel dat ik alles weer kon doen. Dat ik geen beperkingen meer voel. Sport werkt voor mij als motivator om iedere keer te kijken of je je grenzen van verleggen. Dat helpt ook, zeker als dat in je zit. Het geeft motivatie om door te gaan. De kracht van sport is dat het mij bepaalde energie terug geeft en het een punt is én was om steeds naar toe te werken. Daar zit voor mij ook de gelijkenis met mijn behandeling. Steeds kijken hoe ik ervoor kan zorgen om er goed uit te komen.”

Benieuwd naar wat er bij elkaar is gezwommen?

Check dan deze site!

Tekst & Fotografie: Frank van Hilten

Delen