Ruud loopt hard, maar helpt nog harder

Op zijn naam staan 62 marathons en liefst 530 halve marathons! En dat laatste aantal loopt nog op. Die cijfers zijn indrukwekkend, maar Ruud van Balkom is mogelijk nog meer bekend om zijn onvoorwaardelijke behulpzaamheid, motiverende positiviteit en tomeloze inzet voor andere hardlopers. Het mooiste komt nog: hij vindt dat allemaal heel normaal.

“Als je iets weet, dan moet je het doorgeven,” licht Ruud zijn bereidheid om te helpen toe. “Toen ik in 1985 begon met hardlopen was er nog niet veel bekend over hardlopen en over trainingsschema’s. Ook was er nog geen internet, dus kennis, ervaring en tips zoals je die nu kan lezen, was niet zo makkelijk te vinden. Ik heb in al die jaren veel meegemaakt en geleerd en dat wil ik graag doorgeven. Je kunt nu schema’s online invullen, maar die zijn niet op ervaring gemaakt. En daar krijg je bovendien geen persoonlijke feedback bij.”

Ruud komt via Facebook-community ‘Ik loop hard’ in contact met andere hardlopers. Daar reageert hij, motiveert hij en maakt hij trainingsschema’s voor een ieder die dat wil. Gratis. En daar hoeft het niet te stoppen. Ruud begeleidde de laatste jaren al vele hardlopers naar halve én hele marathons en strooide daarbij rijkelijk met zijn tips en feedback. Hij traint samen en loopt de wedstrijden ook vaak zij aan zij met zijn pupillen. “Maar niet verder meer dan 25 kilometer, want
daar houdt het voor mij wel op”, voegt Ruud nog toe. Het is echt een probleem als ik dit niet meer kan. Dan ga ik rolstoelracen. “Mensen vragen vaak wat kost het, zo’n schema. Maar het kost niks bij mij, ik vind het gewoon leuk om te doen. Hardlopen is mijn leven. Op mijn 45ste ben ik begonnen met hardlopen en er alles in gestopt. Duursport is een prettige sport.

Het is echt een probleem als ik dit niet meer kan. Dan ga ik rolstoelracen.

Ruud helpt al tientallen jaren geheel belangeloos andere hardlopers. Zo reist hij stand en land af om mee te doen aan wedstrijden en vaak treft hij daar altijd wel iemand om samen mee te lopen. “Het is een stuk makkelijker geworden door Facebook. De laatste vijf, zes jaar zijn mijn contacten daardoor uitgebreider geworden. Iedereen herkent je en roepen me na: Hé Ruud, hoe gaat het? Ik weet dan niet wie het is, maar het is één groot sociaal gebeuren. Dat is hardlopen ook voor mij.”

Iedereen dacht: die loopt met haar vader. En zo voelde het ook wel een beetje

Zijn laatste marathon, in 2017, liep hij samen met Femke de Jager, die hij zoals velen leerde kennen via ‘Ik loop hard’ op Facebook. “Ik was een beginnend hardloper en ik was in voorbereiding voor mijn eerste halve marathon in Amsterdam. Ik kwam in contact met Ruud en hij loodste mij op zijn eigen persoonlijke manier naar die halve marathon”, vertelt Femke. “Ik had eigenlijk helemaal geen ambitie om ook een hele marathon te lopen, maar Ruud zei: als jij een hele wil lopen, dan ga ik met je mee. Zo trainden we in de aanloop naar de marathon van Amsterdam bijna elk weekend samen en hield hij mij en mijn trainingskilometers nauwlettend in de gaten. Iedereen dacht: die loopt met haar vader. En zo voelde het ook wel een beetje.”

Op dit moment begeleidt Ruud vier meiden (zoals hij ze zelf noemt) naar de marathon van Rotterdam. Hij stapt wekelijks in de auto naar Zwijndrecht en Strijen voor de doordeweekse trainingen en in het weekend trainen drie van hen samen. Op de afstanden tot 25 kilometer dus altijd samen met Ruud. “Ik vind het prettig en leuk om te doen en het is een hecht groepje geworden: samen lopen op zondag, samen naar wedstrijden of trainingslopen. Dat schept een band. Ze zijn meestal de helft van mijn leeftijd, maar dat maakt niet uit. Ze worden vaak mijn hardloopdochters genoemd of ‘De harem van Ruud van Balkom’”, lacht Ruud.

Als ik Ruud niet had gehad, dan had ik al lang opgegeven. Hij is een echte motivator en dat is heel fijn!

De vierde pupil, Sanne Schippers, is wat sneller dan de rest en traint alleen, maar wel onder ‘toezicht’ van Ruud. “Ik wilde in december weten of de marathon van Rotterdam haalbaar was. Toen ik die vraag op ‘Ik loop hard’ stelde, had ik binnen 24 uur een persoonlijk trainingsschema van Ruud in mijn inbox”, vertelt Sanne. “Naast een schema krijg je veel feedback van Ruud. Hij is een echte motivator en dat is heel fijn! Als ik Ruud niet had gehad, dan had ik al lang opgegeven.

Ruud is nuchter, positief, bescheiden, helpt heel graag en weet bovenal zelf niet hoe belangrijk hij is.” Ruud biedt belangeloos zijn hulp aan de ongeorganiseerde (beginnende) hardloper om alle valkuilen te trotseren die de sport op je afvuurt. Naast 4 tot 5 keer hardlopen per week schat Ruud zijn inzet voor anderen op 4 à 5 uur per dag, afhankelijk van de stroom aan aanvragen en vragen die hij krijgt. “Het voelt helemaal niet als werk of iets dergelijks. Ik geniet ervan en vindt het leuk om te doen. Het helpen gebeurt gewoon vanzelf,” verklaart Ruud zijn belangeloze hulp. Het is een gat in de markt, want Ruud is een enorme aanwinst voor de ongeorganiseerde hardloper die niet op een atletiekclub of -trainer kan terugvallen. Door zijn aanwezigheid op Facebook, maar vooral door zijn tips, feedback en persoonlijke begeleiding helpt hij de (beginnende) hardloper alle valkuilen te trotseren die de sport op ze afvuurt.

Ruud is een wandelende – of beter gezegd hardlopende – tipmachine. Zijn ultieme tip voor de marathon? “Zet je verstand niet op nul! Geniet van je marathon. Kijk links, kijk rechts en weet waar je mee bezig bent. Ik heb van de 62 marathons er maar met één moeite gehad. Verder heb ik altijd goed en lekker kunnen lopen en was ik na afloop nooit echt moe.”

Sinds 1988 wordt er door de organisatie bij de Dordt Sport Verkiezing een extra prijs uitgereikt: “Sportprijs van de Stad Dordrecht”, bestemd voor iemand die zich op een bijzondere manier inzet voor sport in Dordrecht. Dit jaar heeft de Gemeente Dordrecht ervoor gekozen om Ruud van Balkom deze prijs te overhandigen. Mede door zijn onvoorwaardelijke behulpzaamheid, motiverende positiviteit en tomeloze inzet voor andere hardlopers is Ruud volgens velen een enorme aanwinst voor de ongeorganiseerde hardloper die niet een atletiekclub of -trainer heeft om op terug te vallen. Door zijn aanwezigheid op Facebook, maar vooral door zijn tips, feedback en persoonlijke begeleiding helpt hij (beginnende) hardlopers om alle valkuilen te trotseren die de sport op je afvuurt.

 

Foto & Tekst: Frank van Hilten

Delen