Racerunning, rennen als lopen moeilijk gaat

Landelijk bestaat racerunning zes jaar en sinds enige tijd is er in Dordrecht ook een groep actief in deze relatief jonge sport. Tatum den Boer is één van de zes deelnemers en wil het voor geen goud meer missen: “Het is zo leuk om over de baan te racen.”

De racerunner is een soort driewielfiets zonder trappers, die zo op maat kan worden aangepast dat kinderen en jongeren met een lichamelijke beperking zich er veilig mee voort kunnen bewegen door te lopen of te rennen.

De Deense ergotherapeut Connie Hansen, zelf rolstoelafhankelijk, heeft met haar vader, een gepensioneerde smid, de racerunner ontwikkeld voor jeugdigen met een aandoeningen waarbij lopen moeilijk is.

Tatum heeft cerebrale parese, waardoor ze halfzijdig spastisch verlamd is. Haar moeder Deborah: “Er zijn weinig sporten waar Tatum aan kan meedoen. Ze heeft ook een beperkte handfunctie waardoor rolstoelsporten afvallen. Haar racerunner heeft een veer op de stuurinrichting, waardoor de beperkte functie van haar linkerhand gecompenseerd wordt en de runner ook als ze het stuur loslaat rechtdoor gaat.”

Ik kwam daar precies op, omdat ik het op een foto zag en toen dacht ik dat wil ik ook wel

Hoe kom je bij deze sport uit?
Tatum: “Ik kwam daar precies op, omdat ik het op een foto zag en toen dacht ik dat wil ik ook wel.” De foto zag ze bij Luuk, wiens vader zich ingezet heeft om het racerunnen in Dordrecht mogelijk te maken. Luuk en Tatum zitten bij elkaar op Kiem, een cluster 3 school, waar de klassen een therapeut van RC Rijndam aan zich hebben verbonden.

Deborah: “Racerunning is uit een samenwerking tussen RC Rijndam, Kiem en Fortius, met ondersteuning van het team Sport van de gemeente opgezet. De therapeuten die aan Kiem verbonden zijn komen wel eens kijken bij de training op de baan van Fortius, en zijn dan onverdeeld enthousiast. Ze zouden het ook dolgraag op school willen introduceren, want het maakt het mogelijk spieren te trainen bij de kinderen die ze nauwelijks op een andere manier kunnen gebruiken. Deborah: “Wij hebben deze racerunners in bruikleen van de NSGK. Wij hebben wel een aanvraag lopen bij de zorgverzekering, maar er is wat misverstand over de functie van de driewielers. De verzekering ziet het als een loophulpmiddel, terwijl het echt een sporthulpmiddel is, en ze kosten wel rond de €2500,-. We blijven positief en verwachten wel dat er een vergoeding voor komt. Dan kunnen de bruikleenfietsen weer voor nieuwe deelnemers ingezet worden.”

Mijn moeder loopt mee met de Drechtstadloop. Ik hoop dat wij een keer voorop mee mogen lopen, een stukje

Tatum onderstreept nog haar verknochtheid aan het racerunnen: “We willen na school wel eens bij elkaar spelen. Dat is altijd een heel gedoe en meestal gaat het niet door. Nu zijn we toch elke week met elkaar aan het sporten. Mijn moeder loopt mee met de Drechtstadloop. Ik hoop dat wij een keer voorop mee mogen lopen, een stukje.”

Kiem is een school voor kinderen met een verstandelijke, lichamelijke en/of meervoudige beperking en kinderen die langdurig ziek zijn.

RC Rijndam is een revalidatiecentrum en specialist in complexe revalidatievraagstukken.

Fortius is een omnisportvereniging die onder anderen atletiek, fitness, nordic walking en kickboxen aanbiedt.

Interview en fotografie Ronald van den Heerik

 

Delen