Passie voor motorsport, begaan met kinderen

Door het vizier van de helmen zijn ze te zien. Verbaasde, soms zelf angstige blikken. De kinderen zitten klaar voor hun eerste rit op een mini-motor. Henk Schotman, oprichter van Race-Kids, scant elke oogopslag en hurkt naast de kinderen neer waar nodig. Bemoedigende woorden volgen. Soms zelfs een kleine knuffel.

Het typeert de aanpak van Henk richting zijn doelgroep. “Het ene kind heeft bravoure, stapt op de motor en wil daarna nooit meer. Anderen zijn aanvankelijk angstig, maar stappen daarna stuiterend af. Als ik angst zie, probeer ik de kinderen te vertellen dat het spannend is. Niet eng. Eng is angst, spannend is uitdaging. Bovendien was de eerste keer fietsen ook eng. En de eerste keer zwemmen ook. Ik pas mijn woordkeuze aan, ga klein zitten, kijk ze in de ogen en probeer ze wat gemoedsrust in te praten.”

We trekken als zigeunerclub door het land om dichter bij ouders en kinderen te komen en ze in ieder geval kennis te laten maken met motorsport.

Dat Henk passie heeft voor motorsport is duidelijk. Hij trekt met zijn karavaan kleine racemotoren door heel Nederland om kinderen kennis te laten maken met motorsport. Dat werkt net even anders dan bijvoorbeeld een voetbalclub. “We hebben geen vast honk, maar opereren wel als club. Door heel het land maken we gebruik van aangewezen asfaltterreinen, gebruiken we vervolgens wat we krijgen op de dag en beschikken we over onze bus met alle spullen: motoren, pakken en helmen. Zo trekken we als zigeunerclub door het land om dichter bij ouders en kinderen te komen en ze in ieder geval kennis te laten maken met motorsport. Als ze het dan echt leuk vinden en het kiezen als sport, zullen ze uiteindelijk een keer 200 tot 300 kilometer in de auto moeten zitten voor het echte racen. Op een circuit.”

De liefde voor de sport en de focus op kinderen leidde acht jaar geleden tot een idee. Twee jaar later leidde dat idee tot de oprichting van Race-Kids. Inmiddels is Race-Kids een bekende speler als het gaat om motorsport voor kinderen. Henk doet het met ziel en zaligheid en de aanleiding gaat terug tot zijn tienerjaren. “Als 17-jarige jongen begon ik met motorsport en daarna rond mijn 30e weer. Na een ernstig ongeluk met mijn motor, besloot ik dat ik beter heel kon blijven. En zo zijn mijn dochter en zoon begonnen. Mijn zoon rijdt nu WK’s,” vertelt Henk trots.

Je geeft kinderen met sport de kans om zich te ontwikkelen. Sportief en fysiek, maar ook cognitief.

Sport verbroedert en het is voor kinderen een manier om zich op een andere manier te uiten, vindt Henk. “Je geeft kinderen met sport de kans om zich te ontwikkelen. Sportief en fysiek, maar ook cognitief. Spelinzicht wordt ontwikkeld, interesses worden gewekt en onderzocht. En daarbij is motorsport net even een andere sport. Met een risicogehalte, waarbij je snel moet leren reageren. De kinderen moeten daarnaast onthouden wat ze doen en wat ze moeten doen. We kunnen wel langs de kant gaan staan gillen, maar dat horen ze niet. Dus je kunt ze pas achteraf coachen en dan moeten ze nog weten wat of welk moment je precies bedoelt. Dat is cognitief een ander niveau van sporten.”

Ouders berichten me later dat het een fantastische dag was en dat de kinderen er niet meer over ophouden thuis. Dat is waar we het voor doen!

Diverse terreinen in Nederland, maar een geschikte uitvalsbasis in de regio van Dordrecht was er nog niet voor Race-Kids. Na een uitgebreide zoektocht streek het initiatief uiteindelijk neer op de parkeerplaats van FC Dordrecht. Een perfecte plak asfalt, waar het pretpark op wielen – zoals Henk zijn karavaan liefkozend noemt – uitstekend tot zijn recht kwam. Volgens Henk een plek met absolute potentie om vaker als uitvalsbasis te gaan dienen, in overleg en samenwerking met de lokale professionele voetbalclub. Kinderen en ouders waren laaiend enthousiast. “De kinderen zijn eerst nog huiverig, maar als ze na 2 of 3 keer rijden afstappen, willen ze allemaal zo’n ding thuis. Ze vinden het superleuk en hebben de dag van hun leven. Ouders berichten me later dat het een fantastische dag was en dat de kinderen er niet meer over ophouden thuis. Dat is waar we het uiteindelijk voor doen. Voor die reacties, de kick en het plezier dat zo zichtbaar is, de enthousiaste gezinnen én het mogen dollen met de kinderen. En dat nu ook in onze stad Dordrecht.”

Tekst & fotografie: Frank van Hilten

 

Ook kennismaken met motorsport?

INFO
Delen