Paaldansen brengt Irina topsport, familie en een eigen studio

Het was liefde op het eerste gezicht. Vanaf de eerste keer dat Irina Delavaque in aanraking kwam met paaldansen, was ze verkocht. En dat gevoel is gebleven. Het leverde haar bovendien veel op. Haar droom kwam uit, ze vormde een nieuwe familie in Nederland, deed mee aan NK’s en gaat nu voor de tweede keer naar het WK dat van 12 t/m 16 juli plaatsvindt in het Spaanse Tarragona.

Samen met haar pupillen Monica, Niek en Gianmarco, die zich ook hebben gekwalificeerd, reist Irina af naar Spanje. Een flinke afvaardiging uit onze stad. Irina en beide deelnemende mannen komen uit Dordrecht en Monica rijdt voor haar trainingen speciaal op en neer vanuit Utrecht.

Het is een unieke situatie. Irina is eigenaresse van Maira Dance Studio in Dordrecht en geeft dagelijks les in paaldansen. Het zijn niet alleen haar pupillen die meedoen aan het WK, maar ze komt zelf ook in actie voor haar geboorteland Roemenië. Dat had ze graag anders gezien. “Ik ben geboren in Roemenië, maar Nederland is mijn thuis, mijn plek. Ik moet een Nederlands paspoort hebben om voor Nederland uit te komen en dat heb ik niet, dus er is helaas geen andere mogelijkheid.”

Het is zoveel meer dan alleen maar zweten en weer naar huis. De familie, de sfeer, de connectie tussen de mensen. Het is zo leuk en bijzonder. Mijn eigen familie woont in Roemenië, maar dit is mijn familie in Nederland.

Dat zo’n grote afvaardiging vanuit Nederland naar Spanje reist is typerend voor de sport, vindt Irina. “Het is zoveel meer dan alleen maar zweten in de studio en weer naar huis. De familie, de sfeer, de connectie tussen de mensen. Het is zo leuk en bijzonder. Met de mensen die in de dansstudio komen, bouw ik soms hele diepe vriendschappen op, maar ook onderling gebeurt dat. We gaan elk jaar naar de Efteling, gaan vaak uit eten en zijn ook met een kleiner groepje op vakantie naar Spanje geweest. We helpen elkaar en zijn echt familie. Mijn eigen familie woont in Roemenië, maar dit is mijn familie in Nederland.”

10 jaar geleden is de liefde voor paaldansen ontstaan “Ik was samen met mijn man bij een sportschool om samen te fitnessen. Bij de entree hing een bord over pole dancing. Mijn man zei dat ik dat eens moest proberen.” Irina barst in lachen uit en vervolgt: “Ik zei: ja doei! Wat denk je zelf? Zie je mij al in een paal hangen? Ik heb uiteindelijk toch mee gedaan en ik was meteen verliefd. Dat is echt iets voor mij, dacht ik.“

Van het volgen van één les in de week groeide Irina door naar trainer. “De sportschool waar ik les volgde, vroeg mij om de les op me te nemen. Zo is het begonnen. Na mijn zwangerschap ben ik bij een andere sportschool gestart met lessen en heb ik een paar meiden naar het NK gebracht. Ook zelf deed ik mee en werd ik ooit 2e. Zo kon ik destijds naar het WK.”

Irina is fanatiek en wil mensen verder brengen in paaldansen. Ze kreeg het gevoel dat ze daarin werd geremd door de regels van sportscholen en de visie van de eigenaars. Ook wilde ze het niveau van hobby ontstijgen en startte vijf jaar geleden daarom haar eigen paaldansstudio in Dordrecht. “Ik was het zat om steeds teruggefloten te worden en wilde het op mijn eigen manier doen. Zelf bepalen hoe ik de lessen geef en hoe ik de mensen ontvang. Mijn droom was altijd om mijn eigen dans- en sportschool te hebben. Nooit gedacht dat het een paaldansschool zou worden, maar zo is het gelopen.”

Ik wil mensen iets meegeven. Paaldansen is goed om af te vallen of om fysiek sterker te worden. Je krijgt daardoor meer zelfvertrouwen en durft meer. Je ziet mensen groeien.

“Het was in het begin wel moeilijk. Mijn man en ik verdienden niet veel. We hebben alle onze centen bij elkaar moeten leggen om te kunnen starten. En het blijft toch een risico, want je weet niet of het gaat lopen.” vertelt Irina over de start van Maira Dance. Hoewel Dordrecht een uitdagende plek is voor een studio, is het haar toch gelukt om de studio op eigen kracht en met haar eigen overtuiging op te zetten. “Ik wil mensen iets meegeven. Niet iedereen wil meedoen aan wedstrijden of de beste zijn. Maar is nog zoveel meer mogelijk: paaldansen is goed om af te vallen of om fysiek sterker te worden. Je krijgt daardoor meer zelfvertrouwen en durft meer. Je ziet mensen groeien!”

Voor Irina is paaldansen de enige sport die ze niet zat wordt. In Roemenië is ze met ballet begonnen aan de balletacademie, waarna ze alle soorten dans en sport heeft gedaan. Van Zumba tot jazz ballet en van bodypump tot pilates en yoga. En dat deed ze ook als lerares. “Bij paaldansen zijn het niet steeds dezelfde stappen of pasjes. Het gaat om het onder de knie krijgen van de bewegingen en ze daarna verder uit te bouwen. Je stopt eigenlijk nooit met leren en blijft ontdekken. Het geeft daarnaast veel zelfvertrouwen en je leert je lichaam echt kennen. Wat het kan en tot hoever je kan gaan, je pusht en pusht tot de grens. Ik ben nog nooit zo lenig geweest!”

Ik geloof dat als je vrolijk en fris terugkomt van het sporten, je het dan niet goed hebt gedaan. Het gaat om jezelf uitdagen om verder te gaan, totdat je moe maar voldaan bent.

“Sporten voor mij is uitdaging. Het meest belangrijke is dat ik mezelf blijf uitdagen. Ik heb veel les gegeven en van alles aan sport gedaan. Ik geloof dat als je vrolijk en fris terugkomt van het sporten, je het dan niet goed hebt gedaan. Het gaat om jezelf uitdagen om verder te gaan, zodat je moe maar voldaan bent. En je moet het leuk vinden. Als je je sport niet leuk vindt, dan kun je jezelf niet pushen en stop je er op een gegeven moment mee.”

Benieuwd naar alle danssporten in Dordrecht?

Selecteer 'Danssporten' in het overzicht op DordtSport.nl
Delen