Meer dan een gymclub

De meesten komen op de fiets, sommigen alleen, anderen in een groepje. Ze gaan gymmen, dansen en plezier hebben in het voormalige wijkcentrum aan de Maasstraat. Het zijn buurtgenoten uit de Staart, die 26 jaar geleden een gymclub voor 50plussers zijn begonnen in buurthuis De Rietgors, allemaal vrouwen.

 

Het is een onmisbaar onderdeel van mijn leven geworden

Elly Baas (78 jaar) kende toen ze 15 jaar geleden op de Staart kwam wonen, niemand van de buurtbewoners. Na afloop van de pittige les, met alle dames aan de koffie vertelt ze:
“Mijn geluk was dat ik vrijwel onmiddellijk bij deze gymclub kwam, daardoor werd ik snel wegwijs in de wijk, ben ik me snel thuis gaan voelen en is het een onmisbaar onderdeel van mijn leven geworden. Toen mijn man ziek werd heb ik tot vorig jaar thuis voor hem gezorgd. De uurtjes met de gymclub waren voor mij een hoogtepunt in week, even lekker gymmen en daarna koffie drinken.” De andere dames aan de koffietafel vallen haar bij en geven de een na de ander aan hoe belangrijk de gymuurtjes zijn, zowel de fysieke gym, als de koffie na afloop. Riet Bezemer (86 jaar), doet mee vanaf het begin: “In de 26 jaar dat ik meedoe, heb ik maar drie keer verzuimd.”

Elly Baas hervat: “Van mijn vorig huwelijk heb ik drie kinderen, hun vader is jong overleden, maar die wonen te ver weg om veel te kunnen doen voor mij en mijn huidige man. Dus ik was dag en nacht aan huis gebonden om voor hem te zorgen. Let wel, daar hebben we zelf voor gekozen. Nu is hij opgenomen in de verzorging bij de Merwelanden, daar bezoek ik hem elke dag. Ik lees er ook voor aan mensen die dement zijn. Die beleven daar zo’n plezier aan.”

Ze benadrukt nog eens het belang van de gymclub, de onderlinge band die er is en de sociale zorg die ze voor elkaar hebben. De vrouwen aan tafel vertellen dat ze in wisselende samenstellingen ook met elkaar uit eten gaan, een film gaan zien, een museum bezoeken en als dat nodig is boodschappen voor elkaar doen, of andere hulp verlenen. Elly: “ Toen ik vorig jaar mijn arm gebroken had, heeft mijn buurvrouw en clubgenoot Marian Saarloos acht weken lang de was opgehaald bij mijn man en die samen met mijn was gedaan. Andere buren en clubgenoten deden boodschappen, kookten voor me, en verzorgden me op iedere denkbare manier.”

De 50plussers van weleer wilden fit blijven, dat is gelukt. De gemiddelde leeftijd ligt inmiddels rond de 75. Elke dinsdagochtend doen de 15 leden van de club hun uurtje gym met koffie en koek na afloop. Elly Baas heeft zich met haar clubgenoten tot het uiterste ingespannen om na de sluiting van het buurthuis een nieuw onderkomen te vinden. De onzekerheid over de toekomst van hun huidige plek werpt een schaduw vooruit, die je echter niet terugziet op hun gezichten.

Vanmorgen zijn er 15 vrouwen aanwezig die onder begeleiding van Yvonne van de Berg een stevig programma oefeningen en dansen afwerken. Als de inspanning het toelaat wordt er gelachen, soms geschaterd, en bijgepraat. Alles op muziek, van Norah Jones tot Barry White, die juf Yvonne vanaf haar smartphone met Spotify afspeelt. Het niveau toont aan dat Yvonne er in geslaagd is de dames in uitstekende conditie te krijgen. Voordat ze met een cooling down afsluiten, doen ze een verrassend elegant swingende dans. Al een paar decennia laten deze vrouwen zien wat de kracht van sport kan zijn. Een kracht die gemaakt heeft dat ze hun activiteit als een levensnoodzaak zijn gaan zien.

 

Ook ideeën om een sportactiviteit te starten voor buurtgenoten?

Neem dan eens contact op met één van onze sportregisseurs

(Tekst & fotografie: Ronald van den Heerik)

Delen