Leerlingen van de Driehoek kiezen zelf ‘hun’ Schoolplein 14

Wat ze ook doen bij openbare jenaplanschool de Driehoek, de kinderen spelen – vanzelfsprekend – een belangrijke rol. Zo ook bij het Schoolplein 14 van de Cruyff Foundation dat er onlangs is gerealiseerd. De leerlingenraad van de school koos zelf de drie ‘coatings’ die er uiteindelijk werden geplaatst.

“Het mooiste was dat de leerlingenraad unaniem terugkwam met het uitgangspunt dat het plein door heel veel kinderen op verschillende manieren gebruikt moest kunnen worden”, vertelt schooldirecteur Gert Visser trots.

Het begon allemaal op het moment dat de Nederlandse Volleybalbond (NeVoBo) een project startte met volleybalinternational Jasper Diefenbach als middelpunt. Jasper keerde terug naar zijn oude basisschool om er clinics te geven en diende ook als gezicht voor de crowdfunding van het Schoolplein 14. Het geld om het plein te realiseren werd opgebracht dankzij volleybalfans die bij interlands een extra bedrag konden doneren, door een inzamelingsactie van de schoolkinderen zelf en dankzij een bijdrage van de Cruyff  Foundation.

Je ziet dat de kinderen echt trots zijn dat Jasper hier op school heeft gezeten. Hij wordt gezien als een beroemdheid.

“Jasper heeft bij interland wedstrijden veel aandacht voor de actie gevraagd. Bovendien heeft hij bij ons clinics gegeven samen met een andere volleybalinternational. Je ziet dat de kinderen echt trots zijn dat Jasper hier op school heeft gezeten. Hij wordt gezien als een beroemdheid. Tijdens de clinics moest hij eerst met iedereen op de foto en handtekeningen uitdelen. Wij wilden daarom heel graag dat Jasper het plein kwam openen. Het plein ligt er al sinds mei, maar hij speelt competitie in Frankrijk én hij heeft een drukke agenda. Nu had hij tijd, nog net op tijd voordat ik met pensioen ga!”

Nu kunnen we ook op het plein aan de slag en daar zijn we heel bij mee. Want sporten is het mooiste wat er is!

De Driehoek is altijd een sportieve school geweest. Binnen de mogelijkheden proberen ze aan zo veel mogelijk sport mee te doen. Wanneer er schoolsport of clinics zijn, dan doen ze mee. “Vanmorgen heeft er nog een groep gezeild. We willen graag dat kinderen in aanraking komen met sport, maar vooral ook met sport die ze nog niet kennen, maar misschien wel erg leuk vinden. Nu kunnen we ook op het plein aan de slag en daar zijn we heel bij mee. Want sporten is het mooiste wat er is!”

De keuze voor de inrichting van het Schoolplein 14 komt bij de leerlingenraad vandaan, waarbij elk lid de mogelijkheden met zijn of haar klas heeft besproken. “Het wordt jullie schoolplein. Wat zou je daar nou willen kunnen doen? En wat heb je hier voor nodig?” was de opdracht die de raad van Gert mee kreeg. Zo kwam er uit dat er niet iets moest komen waar slechts vier kinderen op konden spelen. Integendeel: het plein moest door zo veel mogelijk kinderen op zo veel mogelijk manieren gebruikt kunnen worden. De keuze viel uiteindelijk op een doelspelenveld, een speelcirkel en – hoe kan het ook anders – een netspelenveld.

De besluitvorming rondom het plein is veelzeggend. De Driehoek is een jenaplanschool en de kinderen wordt er meer geleerd dan alleen lezen, schrijven en rekenen. “Eén van de belangrijkste dingen is dat je met elkaar speelt. Dat je samen speelt. Op een gelijkwaardige manier. Als het enigszins kan met oud en jong door elkaar. Dat oudere kinderen de verantwoordelijkheid hebben en willen dragen voor jonge kinderen. Dat hoort bij ons als school. Als we wat doen, willen we dat kinderen daar zelf een belangrijke rol in spelen.”

Na de zomervakantie start de Driehoek ook met de opleiding van mini coaches.
“Dat is een geweldig iets voor ons en past helemaal. Het komt ook precies op het juiste moment, nu we het Schoolplein 14 hebben.”

Fit in je lijf, is fit in je geest!
Schooldirecteur zijn is geen makkie en niet sporten is voor Gert geen optie. Hij sport niet alleen voor zijn plezier, maar ook om de balans te bewaren. “Sport geeft mij buiten veel plezier ook rust. Het stelt me in staat om hard te werken. Als ik met sport bezig ben, dan kan ik me even helemaal afsluiten van alles. Fit in je lijf, is fit in je geest!”

Tekst en fotografie: Frank van Hilten

Delen