Iwan hoopt door plezier te klimmen naar prestaties

Dordtenaar Iwan (15) noemt het zelf zijn hoofdhobby, maar voor iets anders blijft eigenlijk weinig tijd over. Klimmen is zijn passie en het is behoorlijk serieus. Zijn leven is, naast school, vol gepland met trainen. Bij het Nederlands jeugdteam, door het hele land. Iwan heeft het er allemaal voor over, zoveel plezier beleeft hij aan zijn sport.

Het sportseizoen is eigenlijk net pas weer begonnen. Iwan heeft het afgelopen seizoen afgesloten met het jeugd EK in Brussel. Daar eindigde hij als 19e bij het onderdeel boulderen. “Het doel was een plek bij de eerste tien, maar ik ben achteraf toch tevreden. In mijn eerste jaar eindigde ik rond plek 30 of 40 en nu op de 19e plaats. Dat is toch een vooruitgang”, blikt Iwan terug.

Klimmen is mijn hobby. Mijn passie. Als ik dan in die twee weken rust zit, denk ik: shit, ik wil weer klimmen. Het is bijna een soort verslaving.

 

Nu is Iwan weer in training voor wedstrijden, die starten in januari. De jaarlijkse twee weken volledige rust zijn net achter de rug. “Klimmen is mijn hobby. Mijn passie. Als ik dan in die twee weken rust zit, denk ik: shit, ik wil weer klimmen. Het is bijna een soort verslaving. En een levensstijl. Ik pas best veel aan voor het klimmen. Mijn schooltijden. Ik heb weinig vrije tijd, maar ik vind het zo leuk dat ik het er voor over heb.”

De passie voor klimmen komt van zijn vader, die in zijn jongere jaren de liefde voor het klimmen ontwikkelde. “Mijn vader houdt heel erg van alpine klimmen, maar dat mocht nog niet van zijn ouders omdat het best gevaarlijk is. Pas toen hij 18 was, is hij dat voor het eerst gaan doen en nu gaat hij elk jaar een keer op vakantie naar de bergen. Hij klom ook in de klimhal en zo ben ik toen ik 6 jaar was een keer meegegaan. Naar het Pentagon, de andere klimhal in Dordrecht. Toen vond ik het nog niet zo leuk en ben ik op karate gegaan.”

Karate bleek drie jaar later niet het juiste pad en met de komst van de nieuwe klimhal op het Leerpark probeerde Iwan het daar opnieuw. “Ik ben gaan kijken en er uiteindelijk ook begonnen met trainen. Toen volgden er wedstrijden en zo werd ik gevraagd voor het Nederlands team.” Daarvoor reist Iwan wekelijks naar Delft, Utrecht, Eindhoven en Amsterdam. Met het openbaar vervoer. Hij mist daardoor 7 uur school per week, maar door zijn status als Nederlands talent is dat geoorloofd.

Plezier en prestatie gaan hand in hand, het één kan niet zonder het ander.

Een status als talent zorgt ervoor dat je goede en professionele begeleiding krijgt en voor Iwan is dat niet anders. Zijn coach maakt zijn trainingsprogramma en naast tussentijdse evaluaties is er ook jaarlijks een moment om op de gestelde doelen terug te blikken. Dat klinkt allemaal serieus, maar Iwan blijft er nuchter onder. “Plezier staat voor mij voorop. Het moet niet zo zijn dat je het alleen maar doet om het hoogste te halen. Dat je je kapot traint en uiteindelijk stopt omdat je het niet leuk meer vindt. Voor mij is het plezier zo vanzelfsprekend, dat ik die doelen zo hoog wil stellen en mezelf wil blijven uitdagen. Plezier en prestatie gaan hand in hand, het één kan niet zonder het ander.”

Iwan heeft nu een aantal keer van het internationale niveau geproefd en dat smaakt naar meer. “Je ziet wat anderen kunnen en dat wil jij dan ook. Je stelt jezelf hoge doelen. Het podium op het EK of WK. Want dat wil je bereiken, dat is waarvoor je traint. Dat hoeft niet per se morgen te gebeuren, maar dat is wel waar je naar toe werkt. Ik blijf er vol voor gaan zolang ik het kan en zo hoog mogelijk als dat lukt. Ze zeggen dat de piek rond 21 jaar is, maar zover wil ik nog niet kijken.”

Tuurlijk is er frustratie als iets niet lukt. Het is juist uitdagend om iets dat niet lukt aan te pakken en te verbeteren.

Voor nu blijft Iwan zichzelf uitdagen en probeert hij zijn klim skills alsmaar te verbeteren. “Tuurlijk is er frustratie als iets niet lukt, maar ik vind altijd de motivatie en het plezier om mezelf te verbeteren. Ik blijf het gewoon leuk vinden en het is juist uitdagend om iets dat niet lukt aan te pakken en te verbeteren. Ik kijk wel tot waar dat me brengt, mijn droom is om ooit wereldkampioen te worden.”

 

Zelf ook klimmen in Dordrecht?

Dat kan bij Mountain Network

Tekst & fotografie: Frank van Hilten

Delen