IJssport in Dordt

De laatste editie van de Audi ISU World Cup Shorttrack (WCS) was een succes, maximale bezoekersaantallen en een paar belangrijke podiumplaatsen voor Nederlandse shorttrackers. Voor de vierde keer vestigt Dordrecht met dit evenement de landelijke aandacht op dit jonge, spectaculaire onderdeel van de schaatssport. Dordrecht heeft hiermee een belangrijke rol gespeeld in de groeiende populariteit van het shorttracken. In 2019 wordt het EK Shorttrack in de Sportboulevard verreden.

 

Vertaalt zich dat ook in een groeiende belangstelling voor ijssportverenigingen?
Kunstrijvereniging De Drechtsteden (DDD), IJssportvereniging Alblasserwaard (IJA) en Dordrecht Lions (ijshockey) hebben in samenwerking met Sportboulevard Dordrecht (Optisport) en Dordtsport een evenement georganiseerd voor basisschoolleerlingen, Schoolsport IJssporten.

Helma Zock van DDD: “De inschrijving voor dit sportevenement was al gesloten toen het WCS plaatsvond. We hebben het wel bewust gepland kort na de World Cup.”

Meer dan tweeduizend leerlingen hebben als supporter de WCS kunnen bezoeken op uitnodiging van de Gemeente. Het enthousiasme voor dit aanbod is groot, het maximum aantal was snel bereikt.

“Vandaag hebben 94 leerlingen die deelnemen aan de clinics, dat is niet gering als je bedenkt dat de leerlingen zich individueel moesten inschrijven bij hun leraar. Ook de ouders moeten enthousiast genoeg zijn om in de vakantie hun kind naar de Sportboulevard te brengen.” meldt Helma, en voegt toe: “Het is lastig om te achterhalen of er een direct verband is tussen een groot shorttrack evenement, en de belangstelling om deel te nemen aan een ijssportdag. Het zorgt in ieder geval wel voor landelijke aandacht voor Dordrecht en de Sportboulevard, ook op televisie. Voor veel mensen is het nieuw te weten dat hier een ijsbaan is. Op de basisscholen in Dordrecht is vanaf de eerste editie veel gedaan om de jeugd te betrekken bij de WCS. Sjinkie Knegt en de andere schaatsers hebben zich gepresenteerd op scholen, en de leerlingen zijn uitgenodigd om de wedstrijden bij te wonen.” Nadat ze een tweetal klunende leerlingen er fijntjes op gewezen heeft dat ze niet overal rond kunnen klossen met hun schaatsen vervolgt ze: “De aandacht voor kunstrijden is wat aan het afnemen helaas, maar ik wil benadrukken dat we beginnen met het bijbrengen van de basisvaardigheden van het schaatsen.”

Onze samenwerking is in het belang van alle ijssport

Het belang van die basisvaardigheid wordt beaamt door Sander de Gruiter van de Lions, en zegt hij: “Onze samenwerking is in het belang van alle ijssport. We laten het niet bij deze sportdag, maar we organiseren elke derde zondag van de maand clinics tijdens het vrij schaatsen. die zijn op de zelfde manier opgezet als op deze dag. Clinics van 20 minuten en 10 minuten pauze, waarin doorgeschoven wordt naar de volgende sport, zodat in anderhalf uur het kunstrijden, ijshockey en baanschaatsen inclusief shorttrack aan bod komen. De Lions zijn wel gegroeid de laatste tijd, maar het mogen er altijd meer worden. Tijdens de WCS hebben we gezamenlijk folders uitgedeeld waarin we onze samenwerking kenbaar maken, en onze website ijssportindordt.nl en facebookpagina onder de aandacht brengen.” Hij blijft door en door een ijshockeyer maar: “De afgelopen WCS was ik er weer bij en het blijft een machtige sport om naar te kijken. Hadden we met ijshockey maar zoveel aandacht van de media.”

Een minpunt is dat we 10 dagen het ijs kwijt zijn, maar dat hebben we er graag voor over

Paul Winkel van IJA is de enige die direct profiteert van de WCS: “Iedere keer als er een WCS is in Dordrecht merken we dat in toename van publieke belangstelling, en van leden. Wij leveren ook vrijwilligers voor hulp en ijstechnische ondersteuning aan de WCS, dsenk aan blokkenleggers en jurering. Zelf zat ik in de jury. Een minpunt is dat we 10 dagen het ijs kwijt zijn, maar dat hebben we er graag voor over. Uiteindelijk staat de hele wereldtop hier aan de start. Alles om bekendheid te geven aan de prachtige ijsbaan die we hier hebben. Het verbaast me telkens weer, als blijkt dat de helft van de Dordtenaren niet weet dat we een ijsbaan hebben. Zelfs mensen die hier komen zwemmen weten vaak niet dat hier ijs ligt.”

Paul is, net als Sander en Helma, blij met de samenwerking van de verenigingen, “DordtSport heeft ons de juiste weg gewezen en goed geholpen om dit voor elkaar te krijgen. Verenigingen draaien bij de gratie van vrijwilligers, en iedereen heeft het druk, door samen te werken kunnen we meer voor elkaar krijgen. ”

Helma benadrukt tenslotte: “Wij zijn heel content met de samenwerking met DordtSport, in gezamenlijk overleg zijn we zoekende naar een nieuwe koers, en dit is hoopgevend.”

 

Delen