Grenzen verleggen met meer aandacht voor de mens

Op een avond rent hij een dijk op, klimt hij in een boom en ploegt hij door de modder. Teun van der Klis, bedenker van NatuurlijkSportief, verklaart zichzelf voor gek wanneer hij een uur reist om te sporten en zoekt het daarom dichter bij huis. Vanuit die gedachte trekt hij er die avond op uit. Het blijkt later de oorsprong van waaruit Teun een nieuwe sport opricht. Een sport die terug gaat naar de basis.

Op dat moment is Teun fysiotherapeut in opleiding en ervaart hij tijdens zijn stages aan den lijve hoe de zakelijkheid en het belang van efficiency langzaam de overhand nemen. “De efficiency maakt de puurheid kapot. Je moet dossiers bijhouden en productie draaien. Het aspect van zorg en aandacht is daardoor helemaal zoek”, vertelt Teun over zijn visie om het anders te doen. De trainingen buiten houdt Teun er voor zichzelf in en het duurt niet lang of mensen vragen of ze mee mogen doen. Door het gevoel er wat mee te moeten doen, start Teun naast zijn studie met groepstrainingen en personal training aan een bekende. Alles in de buitenlucht natuurlijk. Eerst nog met attributen, maar die blijven al snel thuis. NatuurlijkSportief is geboren.

Natuurlijk sportief gaat terug naar vroeger, terug naar de functie van de mens. Liggen en opstaan. Bomen sjouwen. Stenen tillen. In bomen klimmen. Intuïtief dingen doen is de basis

NatuurlijkSportief is uniek en het trekt mensen aan die buiten willen trainen. In de natuur. Zonder sets of trainingsschema’s. Het draait niet om squats of pushups. Het gaat terug naar vroeger, terug naar de functie van de mens. Liggen en opstaan. Bomen sjouwen. Stenen tillen. In bomen klimmen. Intuïtief dingen doen is de basis, niet het perfect of gecontroleerd uitvoeren van een beweging.
Al snel trainen er mensen uit Rotterdam mee. “Een jongen die in Rotterdam meetrainde, vroeg of hij de training in Rotterdam kon geven. Zo ontstond het idee om trainers op te leiden. Nu zitten we op twaalf locaties waaronder in Canada, Ierland en België. Supergaaf!”

Naast groepstrainingen geeft Teun ook personal training en werkt hij onder andere met mensen die problemen hebben met bewegen. Met alle kennis, als fysiotherapeut én als personal trainer, helpt hij ze één op één steeds een stap verder. “Dat vind ik het allermooiste! Mensen die te horen hebben gekregen nooit meer te kunnen sporten. Of te kunnen rennen. Ik wil ze toch laten zien wat ze nog wel kunnen of ze juist wel weer aan het rennen krijgen. Buiten leent zich daar perfect voor. Regen, weer en wind. Grenzen verleggen en dingen doen die men nooit gedacht had te kunnen.”

De aanpak van Teun illustreert zijn visie. Mensen aandacht geven en ze zo verder helpen. “Ik sport een uur lang met ze. Of niet, als ze bijvoorbeeld moe zijn. Dan wandelen we gewoon een uur en kletsen we. Je leert elkaar kennen, maar je kent elkaars omgeving niet. Zo kun je het over alles hebben en heb ik leuke gesprekken. Leuke uurtjes. Dat maakt mijn werk fantastisch leuk!”

Een vrouw mailde mij dat ze ongeneeslijk ziek is en er nog alles uit wilde halen. Nu, 4 jaar verder, leeft ze nog steeds

En er zijn volop succesverhalen. Zo vertellen mensen Teun dat ze door buiten te sporten bijvoorbeeld een burn-out hebben voorkomen, smetvrees hebben overwonnen en zelfs langer leven. “Een vrouw mailde mij dat ze ongeneeslijk ziek is en er nog alles uit wilde halen. Hoe fitter je bent, hoe langer je het volhoudt zeiden de artsen. Nu, 4 jaar verder, leeft ze nog steeds. Niet alleen door het trainen, maar ze kon door het sporten en haar fitheid weer een nieuwe behandelmethode aan. Die sloeg heel goed aan. Ze liep laatst nog een halve marathon!” vertelt Teun trots.

Jezelf ontdekken en daardoor sterker in je schoenen staan is volgens Teun de kracht van sport. “Sporten is een metafoor voor het leven. Bij sport heb je tegenslagen. Een blessure. Of dingen die niet lekker gaan op de training. Tegelijk verleg je grenzen, iets doen wat je dacht dat je niet kon. En dat is net het leven. Sport vormt je enorm als mens en je leert veel van jezelf.”

Ik zie het mezelf tot mijn 100e doen. Met liefde! En dat is belangrijk in het werk wat je doet

Dat geldt overigens ook voor Teun persoonlijk. Hij heeft in de jaren veel bereikt met NatuurlijkSportief en is nog lang niet klaar. “Ik wilde echt iets doen met mensen. Daar krijg ik energie van. Ik doe het nu exact zoals ik het zelf wil. Elke dag is leuk. Ik zie het mezelf – als ik het fysiek vol houd en ik er mijn boterham mee blijf verdienen – tot mijn 100e doen. Met liefde! En dat is belangrijk in het werk wat je doet.

Als ik doodga, moet deze manier van sporten bekend zijn. Net zoals bootcamp ooit nieuw was en iedereen het nu kent. Als iemand zegt: ik doe NatuurlijkSportief en dan weten wat men bedoelt. Dat is mijn doel.”

 

Delen