Een droom die uitkomt

Van salsa dansen op je verjaardag naar een eigen dansschool. In twee maanden tijd. Wendy van der Zee flikte het en vervulde zo een langgekoesterde droom.  SalsaSamen is nu een feit en al meteen een succes. De eerste 8-weekse beginnerscursus is net achter de rug en de volgende dansers in spé staan alweer te trappelen.

Van salsa dansen op je verjaardag naar een eigen dansschool. In twee maanden tijd. Wendy van der Zee flikte het en vervulde zo een langgekoesterde droom. SalsaSamen is nu een feit en al meteen een succes. De eerste 8-weekse beginnerscursus is net achter de rug en de volgende dansers in spé staan alweer te trappelen. Wendy kreeg in november vorig jaar het idee. “Ik vierde mijn verjaardag in De Crabbehoeve. Ik was net, wegens omstandigheden, weg bij de salsa dansschool waar ik 6 jaar les gegeven heb. Ik miste het lesgeven wel enorm en hoopte dat er iets anders op mijn pad zou komen.”

Ik dacht: laten we het gewoon proberen!

Na haar verjaardag ging Wendy in gesprek met de contactpersoon van De Crabbehoeve, die haar toevallig had zien dansen op het feestje. “We organiseren hier van alles”, zei ze. “En toen kwam ter sprake of ik het zag zitten om hier dansles te gaan geven. Ik antwoorde dat me dat heel leuk leek, maar dat ik geen dansschool had.”
“Je hebt altijd een droom, dus ik moest me eerst verdiepen in het opzetten van een eigen dansschool. Ik dans al vanaf mijn veertiende toen ik aan streetdance deed. Op mijn zeventiende kwam ik voor het eerst in aanraking met latin. Hoewel ik alle dansen leuk vind, trek ik het meest naar salsa. Daar heb ik nu ook bewust voor gekozen. Ik dacht: laten we het gewoon proberen!”

Een eerste beginnerscursus was de start. Eén voor alle leeftijden en één voor senioren. Elke week een uur. Voor Wendy was die eerste cursus echt een try-out. “Ik zie het wel, dacht ik. Of het loopt en om te kijken of het bevalt. Ik hield eigenlijk alles opties open. Het bevalt nu zo goed en er is voldoende animo.” De beginnerscursus was een succes en zeker de helft stroomt nu door naar de vervolgcursus. Ook start er nu weer een nieuwe beginnerscursus. “Dansen is echt sport! Er is echt conditie voor nodig, je bent constant in beweging”

“Ik heb ook bewust gekozen voor lessen voor senioren. Salsa is voor iedereen”, vertelt Wendy. “Ik ben bij de dansschool waar ik werkte gestart met senioren en dat vond ik zo leuk! Die mensen willen ook nog leuke dingen doen en lekker bewegen. Ik hou uiteraard rekening met hun leeftijd. Sommige ouderen hebben bepaalde klachten zoals hun mobiliteit of geheugen en ik pas mijn les daar op aan. Het plezier staat voorop!” Veel mensen onderschatten salsa dansen en denken dat het alleen een beetje met je heupen wiegen is. Wendy weet wel beter.

Dansen is echt sport! De kachels staan al uit en het wordt straks echt warm, tot de ramen beslaan. Er is echt conditie voor nodig, je bent constant in beweging.

”Ik leg soms wel wat uit, maar daarna gaat de muziek aan en ben je constant aan het dansen. Je stopt nauwelijks. Na de eerste les komen mensen soms naar me toe en vertellen dat ze nooit verwacht hadden dat dansen zo intensief zou zijn.”

Er is niks leukers dan te zien wat je de mensen hebt geleerd met je dansen.

“De kracht van dansen voor mijzelf is dat ik van mijn hobby mijn werk heb kunnen maken en dat ik dat kan overbrengen aan anderen. Er is niks leukers dan te zien wat je de mensen hebt geleerd met je dansen. Bijvoorbeeld na die cursus van 8 weken. Ik geniet van het plezier dat er vanaf uitstraalt. Dat vind ik het allerbelangrijkste. Dat mensen met een lach vertrekken. Of met een rood hoofd.”

 

 

Tekst & fotografie: Frank van Hilten

Delen