Clubkadercoaching gestart in Dordrecht bij v.v. Dubbeldam

Een leven lang sporten en bewegen voor iedere Dordtenaar! Dat vinden wij belangrijk. Een grote factor hierin is het ervaren van sportplezier. Naast verzorgers en onderwijzers, hebben trainers en coaches bij sportclubs als mede-opvoeder invloed op onze opgroeiende jeugd. Om die reden zijn wij gestart met Clubkadercoaching in Dordrecht. Een clubkadercoach helpt sportverenigingen met het opzetten, uitvoeren en overdragen van trainersbegeleiding.

Trainersbegeleiding bij een sportvereniging
Trainers krijgen coaching in hun pedagogische en didactische vaardigheden, om het sportklimaat te verbeteren en/of te versterken. Zij leren om te gaan met emoties van de kinderen, met hun ouders, maar ook hoe belangrijk non-verbale communicatie is. Ook thema’s als; grensoverschrijdend gedrag, individuele aandacht geven en structureren komen aan bod. Sporters en trainers die sportplezier ervaren en zich kunnen ontwikkelen, blijven langer bij de club. Jeroen Put is binnen het team van Dordt Sport de Clubkadercoach en gaat aan de slag met diverse sportverenigingen in Dordrecht.

 

Voetbalvereniging Dubbeldam als eerste van start
v.v. Dubbeldam is de eerste Dordtse sportvereniging die start met Clubkadercoaching. Jeroen Put, Clubkadercoach, is tevreden over de samenwerking met de club: “Vanaf het begin heb ik het gevoel gehad dat v.v. Dubbeldam dit écht zelf wil. Ze zijn met meerdere personen vanuit de club (bestuur en Technische Commissie) betrokken, kwamen zelf direct met waardevolle ideeën, hebben zelf trainersbegeleiders gezocht en zien vooral reden om dit voor hun eigen leden en trainers te doen: “Wie wil er nu niet met meer plezier op het voetbalveld staan?!”.

“Ik merk dat de fanatieke jeugdspelers nieuwsgierig zijn naar functies binnen de club, maar ze durven de drempel niet over. Ik wil ze aanmoedigen en ondersteunen om die stap wél te maken. Dit project sluit daar goed bij aan”

Erik Tak, trainerscoördinator van vv Dubbeldam, is betrokken vanuit de TC. Hij voelt dat de club een nieuwe fase in gaat; een groep nieuwe mensen, met nieuwe ideeën. Dit is hét moment om (beginnende) trainers te ondersteunen en handvatten aan te reiken, zodat de kwaliteit van de trainingen omhoog gaat, nieuwe leden komen, huidige leden en trainers blijven en we geven een boost aan het spelplezier van de kinderen.

“Het levert nu al meer bewustwording op binnen de club”.

“In samenwerking met Dordt Sport is er binnen de vereniging draagvlak gekomen om het pedagogische klimaat van de trainers en de club te verbeteren. Middels een groep enthousiaste vrijwilligers, is er een mooi plan gemaakt om Clubkadercoaching langzaam op te nemen in de vereniging. We denken uiteraard goed na hoe we dit plan gaan borgen”, zegt Lars in ’t Veld van v.v. Dubbeldam.
De club begint met een pilot-jaar bij de jeugdteams onder 10 jaar (O10), met als doel om nu de kaders uit te zetten, om in seizoen 2023/2024 trainersbegeleiding volledig geïmplementeerd te hebben binnen de club. Nu begeleiden clubkadercoach Jeroen en Leonard (trainersbegeleider van VV Dubbeldam) samen de trainers van de jeugdteams O10. “Ik merk dat de fanatieke jeugdspelers nieuwsgierig zijn naar functies binnen de club, maar ze durven de drempel niet over. Ik wil ze aanmoedigen en ondersteunen om die stap wél te maken. Dit project sluit daar goed bij aan”, zegt Leonard.

 

Meer over Clubkadercoaching lees je op de website.

Delen