Blog 5: Tetanusprik, turbopak en trots

Op 1 september wordt voor de vierde maal de City Swim gehouden in Dordrecht. Deelnemers zwemmen zoveel mogelijk geld bij elkaar voor onderzoek naar kanker.  Eén van deze deelnemers is Dordtenaar Mark Benjamin (58), die dit jaar voor de vierde keer meedoet en al volop in voorbereiding is. In zijn blogreeks neemt hij ons de komende tijd mee in zijn beweegredenen en voorbereidingen voor het evenement. Vandaag zijn 5e en laatste blog.

De vierde City Swim zit er weer op. Wat een evenement, wat een succes!

Beter getraind dan ooit ga ik de laatste week in. Op vrijdag 24 augustus nog één keer 50 banen in het Wantijbad, het lukt me net niet binnen het uur. De volgende ochtend weekboodschappen doen bij Albert Heijn. Als ik een krat met boodschappen achterin wil zetten, doet mijn vrouw net de achterklep naar beneden om haar sleutel er uit te halen. Resultaat: een flinke hoofdwond die wordt dichtgelijmd bij de Huisartsenpost. Ik krijg voor de zekerheid een tetanus-injectie en hoor dat de wond vijf dagen moet drogen.

Ik begin natuurlijk meteen te rekenen. Daar gaat mijn laatste trainingsweek.

Ik begin natuurlijk meteen te rekenen. Daar gaat mijn laatste trainingsweek. Woensdagavond is er weer proefzwemmen in de Nieuwe Haven, zou ik daar wel aan mee kunnen doen? We komen tot de conclusie dat het met een goede badmuts te doen moet zijn. Ik meld me af voor het ochtendzwemmen, en bedenk dat dit een vorm van gedwongen ‘taperen’ is: de laatste periode voor je een sportprestatie wilt leveren gas terug nemen. Uiteraard krijg ik heel wat grappen te verduren over huiselijk geweld…

Woensdagavond regent het, maar er komen toch tientallen zwemmers opdagen. Het is weer zeer gezellig en de verzorging is top. Dan zegt zwemmaat Arjan dat ik zijn wetsuit wel mag lenen, hij zal het meenemen naar het Wantijbad. Vrijdagochtend hijs ik me in het flitsende pak. Als ik het water in duik heb ik het idee dat ik turbo-aandrijving heb. Nog nooit zo snel gezwommen, met dank aan de opwaartse druk waardoor je hoger in het water ligt.

Zaterdag is de grote dag. Het weer ziet er goed uit.

Zaterdag is de grote dag. Het weer ziet er goed uit, maar ‘s morgens is het op de kant nog wel fris. Ook om die reden blij dat ik in een wetsuit zwem. Ik groet de supporters langs de kant, onder wie de ouders en het broertje van Sijmen, met wie het bij mij begon (zie Blog 1: Zwemmen en Sijmen).

Om 10.00 uur gaat de eerste wave het water in. Ik zit in de tweede wave, die drie minuten later start. Als we in het water springen, moeten we moeite doen om niet te vroeg met de stroom mee onder de boog van de start door te drijven. Na het startsignaal gaan we los. In hoog tempo richting de Roobrug, waar we onderdoor lijken te vliegen. De Nieuwehaven ook volop stroom mee. Na de Engelenburgerbrug voel ik direct de golfslag van de Oude Maas en het rivierwater lijkt duidelijk warmer dan de haven. Langs een groot binnenschip en het ponton van de waterbus en dan naar links de Leuvehaven. Nu krijgen we de stroom tegen. Ik merk dat ik zwemmers voorbij ga, maar wordt zelf ook ingehaald door de snelle zwemmers van de waves die na mij gestart zijn.

Stroom mee en met de finishboog in zicht gooi ik er nog een soort sprint uit. Yes, dit is het!

De Voorstraatshaven door is een feest, ondanks de stroom tegen. Bij alle bruggen staan enthousiaste mensen ons aan te moedigen en die bruggen zijn ook mooie ijkpunten. Bij de Nieuwbrug ben ik kennelijk iets uit koers gezwommen, ik sla met mijn vingertoppen tegen een meerpaal, au! Ik check even, maar zie geen bloed. Na de Boombrug bij hotel Bellevue komen er weer flinke golven. Ik zwem om het Groothoofd heen en onder de Damiatebrug door de Wolwevershaven in. Stroom mee en met de finishboog in zicht gooi ik er nog een soort sprint uit. Yes, dit is het! Ruim binnen het uur weet ik al meteen. Later lees ik op de site dat het 53:14 was. 16 minuten sneller dan vorig jaar, trots!

De medaille die ik krijg, geef ik aan de vierjarige Jitse. Als hommage aan zijn overleden broer. Als ik een paar uur later hoor dat de totale opbrengst 215.000 euro is, ben ik trots op al die zwemmers, al die sponsors, trots op mijn stad Dordrecht.

Volgend jaar de vijfde editie van de City Swim. Wanneer start de inschrijving?

Wil je Mark steunen? Bekijk zijn sponsorpagina voor de mogelijkheden:  https://dordrecht.swimtofightcancer.nl/markbenjamin

 

Andere blogs

Lees ook Mark zijn eerdere blogs:

Meer weten over CitySwim?

Bekijk de eventpagina op DordtSport.nl
Delen