Blog 4: Zwem en roei en zeil

Op 1 september wordt voor de vierde maal de City Swim gehouden in Dordrecht. Deelnemers zwemmen zoveel mogelijk geld bij elkaar voor onderzoek naar kanker.  Eén van deze deelnemers is Dordtenaar Mark Benjamin (58), die dit jaar voor de vierde keer meedoet en al volop in voorbereiding is. In zijn blogreeks neemt hij ons de komende tijd mee in zijn beweegredenen en voorbereidingen voor het evenement. Vandaag zijn 4e blog.

Het is één van de oudste en meest respectabele verenigingen van Dordrecht, de Roei en Zeil, ofwel voluit de Koninklijke Dordrechtse Roei- en Zeilvereniging, sinds 1851. Met onder meer een clubhuis aan de Nieuwe Haven, met sociëteit voor de leden en douches voor de vele watersporters die Dordrecht als passant bezoeken. Maar op de woensdagen in augustus is de Roei en Zeil tijdelijk onderkomen van de zwemmers.

Zwemmen in het open water is toch echt wat anders. Stroming, golfslag, beperkt zicht, andere oriëntatie en ook het gekrioel met de andere zwemmers is even wennen. Maar man oh man, wat is dit leuk!

Dan is het oefenen voor de City Swim. En dat is geen overbodige luxe. Bijna alle deelnemers hebben er al wel de nodige trainingsuren op zitten, of dat nu bij de Sportboulevard of het Wantijbad is. Maar zwemmen in het open water is toch echt wat anders. Niet eens qua temperatuur, want met zo’n zomer als dit jaar is ook het buitenwater al boven de 22 graden. Het gaat om heel andere dingen: stroming, golfslag, beperkt zicht (onder water kun je nog net één hand voor ogen zien), andere oriëntatie (veel breder water, geen lijnen) en ook het gekrioel met de andere zwemmers is even wennen. Maar man oh man, wat is dit leuk!

Het begint al bij de gezellige sfeer op het pleintje tussen het gebouw van de Roei en Zeil en het huis van de altijd gastvrije Elias en Ellen Ott. Je groet vrienden en bekenden, luistert nog even naar de aanwijzingen van de organisatie en loopt dan de steiger op. Waar Leo Stolk namens RTV Dordrecht nog wat deelnemers interviewt en ondertussen zijn lens probeert droog te houden. En dan: het water in. De mensen op de plezierjachten kijken geamuseerd naar al die zwemmers.

Bij de Roobrug is het altijd spannend. Hier moet het rivierwater zich door de smalle opening persen, en dat betekent al gauw flinke stroming.

Op naar de Lange IJzerenbrug, het eerste ijkpunt op de route. Even uitwijken voor een wat langzamere zwemmer, kort daarna een tik op je voeten van een snellere deelnemer. En je voelt al wat de stroming is. Bij de Roobrug is het altijd spannend. Hier moet het rivierwater zich door de smalle opening persen, en dat betekent al gauw flinke stroming. Niet voor niets wordt hier tijdens de City Swim een kluunplaats gebruikt. Op deze eerste woensdag valt het mee, maar ik heb hier ook wel eens moeten ploeteren om vooruit te komen.

Langs het dok van Straatman en de historische schepen, langs een fietsvakantieboot die net heeft aangelegd, op naar de Damiatebrug. Dat is het keerpunt, want met de trainingsavonden mogen we niet de rivier op. Veiligheid staat voorop, daarom is ook de Dordtse reddingsbrigade met een paar boten paraat in de havens. Geweldig hoe ook deze mensen het sportieve evenement City Swim ondersteunen.

Terugzwemmen gaat een stuk makkelijker, met de stroom mee. Wie Dordt goed kent, ziet aan de panden hoe ver hij is. Net nog links het terras van Otto e Mezzo, en kijk rechts, daar is Museum van Gijn al. Ik voel een takje met bladeren langs mijn gezicht, verder is het water eigenlijk opmerkelijk schoon. Toch mag ik nog wel wat meer trainen op mijn ademhalingstechniek, ik krijg nu nog te vaak water binnen. Goed voor je afweersysteem, zullen we maar zeggen.

Deelnemen aan de City Swim is alleen al leuk vanwege die trainingen.

De organisatie heeft voor alles gezorgd: een trappetje om de steiger op te komen, een vrijwilliger van de Roei en Zeil die met een douchekop iedereen schoon staat te spuiten. Ook in dat opzicht is dit wel een goede voorbereiding op de City Swim, want dan staat er een hele rij douches op het ponton bij de finish. Deelnemen aan de City Swim is alleen al leuk vanwege die trainingen. Alleen het zwemmen op de rivier en door de Voorstraathaven, dat doen we pas op de dag zelf. 1 september nadert snel!

Wil je Mark steunen? Bekijk zijn sponsorpagina voor de mogelijkheden:  https://dordrecht.swimtofightcancer.nl/markbenjamin

 

Andere blogs

Lees ook Mark zijn eerdere blogs:

Meer weten over CitySwim?

Bekijk de eventpagina op DordtSport.nl
Delen