Blog 3: Een uniek rondje Dordrecht

Op 1 september wordt voor de vierde maal de City Swim gehouden in Dordrecht. Deelnemers zwemmen zoveel mogelijk geld bij elkaar voor onderzoek naar kanker.  Eén van deze deelnemers is Dordtenaar Mark Benjamin (58), die dit jaar voor de vierde keer meedoet en al volop in voorbereiding is. In zijn blogreeks neemt hij ons de komende tijd mee in zijn beweegredenen en voorbereidingen voor het evenement.

Dordrecht was niet de eerste stad met een City Swim (dat was Amsterdam), maar ik denk dat er geen mooier parcours te verzinnen is dan het Dordtse. Waar anders vind je de combinatie van een intieme stadsgracht waar aan beide kanten de huizen met hun gevels in het water staan, een paar brede havens met historische schepen en moderne jachten en tot twee keer toe een stuk open water waar de grootste binnenvaartschepen van Europa voor flinke golfslag zorgen? Waar anders zwem je onder het Stadhuis en een druk horecaplein door? Waar anders heb je rekening te houden met het tij, waardoor bij één brug de stroming zo sterk is dat je er nauwelijks tegenin kunt zwemmen?

Je zou bijna denken dat de stadsbouwmeesters van de zeventiende eeuw al de City Swim in hun achterhoofd hadden toen ze Dordrecht vorm gaven. De toen aangelegde kades bij de Wolwevershaven en Nieuwe Haven zorgen voor een fabelachtig decor. Het drierivierenpunt is een majestueus hoogtepunt kort voor de finish. En het dok van Straatman is natuurlijk een fantastisch richtpunt, omdat het finishdoek daar een paar meter voor hangt. Je voelt je gewoon toerist in eigen stad.

De City Swim heeft eigenlijk hetzelfde effect als schaatsen: je bekijkt een bekende wereld op een andere manier.

De City Swim heeft eigenlijk hetzelfde effect als schaatsen: je bekijkt een bekende wereld op een andere manier. Dat kan natuurlijk met rondvaartboten als De Dordtevaar of de snelle Barone-bootjes, wat ik elke bezoeker van de stad kan aanraden. Maar zelf in het water liggen en ervaren hoe lang de ’tunnel’ onder het Scheffersplein is of ervaren hoe de golfslag verandert als je na de Engelenburgerbrug naar buiten zwemt, dat is toch iets dat je meegemaakt moet hebben. Ik weet niet zeker of ik in een andere stad 2,5 kilometer zou volhouden. In Dordrecht heb je de herkenningspunten (ah, we zijn al bij de Pelserbrug), je hebt de steigers waar mensen je aanmoedigen terwijl ze met hun benen in het water hangen, je hebt de huizen aan de Voorstraatshaven waar mensen op balkons staan of zelfs uit het raam hangen om je te steunen…

Voor de start is het de positief gespannen sfeer die zo bij dit soort sportevenementen hoort. De echte wedstrijdzwemmers monsteren elkaar, er klaagt iemand over gebrek aan training (die heeft zich dus duidelijk de blubbers getraind) de laatste fruitrepen en gelletjes worden naar binnen gewerkt, de badmuts voor de zesde keer goed gezet. Zelf doe ik in de laatste groep mee. Bij ons gaat het niet om de snelste tijd, hoewel…. stiekem hoop je toch elke keer weer op een verbetering van je persoonlijk record. En ook in onze groep zie je verrassend veel mensen het laatste stuk Wolwevershaven nog een sprintje trekken. Zelf hoop ik de City Swim een keertje binnen het uur te zwemmen.

Tegelijkertijd bereikt het evenement nog meer doelen: honderden mensen zijn hartstikke gezond bezig, duizenden mensen hebben plezier langs de kant, en voor sommigen van hen is het een ontdekking dat Dordrecht zo mooi is.

Natuurlijk is het goede doel van de City Swim veel geld op te halen voor de bestrijding van kanker. Veel deelnemers hebben daar zo hun persoonlijke reden voor. Maar tegelijkertijd bereikt het evenement nog meer doelen: honderden mensen zijn hartstikke gezond bezig, duizenden mensen hebben plezier langs de kant, en voor sommigen van hen is het een ontdekking dat Dordrecht zo mooi is.

De kracht van sport in al zijn facetten!

Wil je Mark steunen? Bekijk zijn sponsorpagina voor de mogelijkheden:  https://dordrecht.swimtofightcancer.nl/markbenjamin

 

Andere blogs

Lees ook Mark zijn eerdere blogs:

Meer weten over CitySwim?

Bekijk de eventpagina op DordtSport.nl
Delen