Autisme is geen reden om buiten de boot te vallen

Autisme Experience@Sport is een event waar met kinderen met autisme kunnen kennismaken met sport en sportieve mensen kennis kunnen maken met autisme. In samenwerking met Tennisvereniging Thialf, Hattrick, Team Sport van de gemeente Dordrecht en Yulius organiseert Autisme Experience sportclinics, demonstraties, een bootcamp, minilezingen en een prikkelarm optreden van Tim Akkerman.

Annemieke van Maanen werkt bij Yulius, tennist bij Thialf en is betrokken bij Autisme Experience. “Op de autisme poli kom ik vaak kinderen tegen die moeite hebben om zich aan te sluiten bij sportverenigingen en als ze het wel proberen hebben ze vaak negatieve ervaringen. Eveline, een collega bij Yulius, vertelde me dat ze met haar partner Lars aan een project begonnen waren om jongeren met autisme een plek te geven, het Autisme Experience.”

Op de autisme poli kom ik vaak kinderen tegen die moeite hebben om zich aan te sluiten bij sportverenigingen

Om ze te steunen kwam ik op het idee om een tennistoernooitje voor kinderen met autisme op te zetten. Maar toen er eenmaal bekend werd dat wij daar mee bezig waren, meldden zich steeds meer partijen die ook belangstelling hadden om aan te sluiten. Dat was overweldigend!

Life Goals, een landelijke stichting die kwetsbare mensen via sport weer in beweging brengt, vond het een sterk initiatief en bracht ons in contact met Hattrick en DordtSport. Uiteindelijk zijn er nu 45 vrijwilligers actief die samen met vijf sportverenigingen en flink wat sponsors het Autisme Experience@Sport mogelijk maken.

Voor Lars en Eveliene was dochter Judith, die een diagnose in het autistisch spectrum heeft, het uitganspunt voor hun initiatief.

Lars: “Wij merkten dat het moeilijk is om autisme uit te leggen aan anderen, veel mensen hebben een oordeel klaar, zonder te weten waar dat op gebaseerd is. Mensen met autisme zijn misschien anders bedraad, maar ben jij hetzelfde bedraad als ik? Autisme komt bij mensen in alle lagen van de bevolking voor, 1 op de 68 mensen heeft een vorm van autisme. Veel daarvan zijn werkzaam als collega van jou of mij.Het gaat ons er vooral om de kennis over autisme te vergoten, dan kan er een verbinding komen tussen mensen met autisme en mensen die het willen leren begrijpen. Als sportclubs net iets beter voorbereid zijn om mensen met autisme binnen hun vereniging te laten functioneren, hoeven ze helemaal niet uitgesloten te worden. Zo ontstaat vanzelf een grotere inclusiviteit, de kans dat ze in een isolement komen wordt aanzienlijk kleiner en ze hoeven niet vanzelfsprekend het zorgcircuit in te rollen. Even belangrijk is dat ze zelf ook inzicht krijgen in hun zwakke, maar ook sterke kanten, beter leren begrijpen wat ze hebben en hoe ze daar zo goed mogelijk mee kunnen leven in de maatschappij.”

Wij merkten dat het moeilijk is om autisme uit te leggen aan anderen, veel mensen hebben een oordeel klaar

Lars is ervan overtuigd dat hun project aan een vraag voldoet, gezien het enthousiasme bij alle participanten en het feit dat maar liefst twee wethouders bij evenement langskomen. Dan wijst hij naar z’n dochter die twee bezoekers rondleidt. “Aanvankelijk was Judith niet zo enthousiast over onze plannen, ze was zelf ook niet bepaald open over haar autisme. Inmiddels is ze veel opener en doet ze betrokken mee.”

Tekst & fotografie: Ronald van den Heerik

Delen