‘Sport en Defensie maken weerbaar’

van tot 16:00 Gratis Schenkeldijk 13, 3328 LE Dordrecht, Nederland Jongeren
15 september

Dordrecht is dit jaar ‘Host City’ van de NOC*NSF Nationale Sportweek. Van vrijdag 15 september tot en met zondag 24 september staat sport en bewegen in het zonlicht. En omdat wij host city zijn hebben 225 Dordtse jongeren van het CIOS Sport en Bewegen én een klas van het Stedelijk Dalton Lyceum – Kapteynweg de unieke kans gepakt om deel te nemen aan het NOC*NSF programma ‘Sport en Defensie maken weerbaar’. Een programma die helemaal in het teken staat van de ‘mentale weerbaarheid’ van de jongeren in onze gemeente. Een belangrijk onderwerp zeker gezien het feit dat vele jongeren kampen met mentale problemen.

Opening Nationale Sportweek

Dordrecht trapt de NOC*NSF Nationale Sportweek af met de sportdag Jongeren met Defensie op Sportpark Schenkeldijk. Bij sportlocatie Gymforce One zullen de jongeren een tiental onderdelen af gaan. O.a. Gymforce One en de Dordtsche Rugbyclub ‘De Harde Leerschool’ zullen gezamenlijk een aantal onderdelen oppakken en de andere onderdelen zullen door voormalig leden van het Korps Commandotroepen.

Tevens zal de burgemeester van Dordrecht, Wouter Kolff twee gasten ontvangen. Marc van den Tweel (directeur NOC*NSF) en Staatsecretaris Van der Maat zal hij ontvangen voor dit mooie moment. Zij zullen om 9:30 uur aankomen. De officiële start van de sportdag is om 9:30 uur.

Programma:

 

  1. Nederlands Veteranen Instituut – juni / aug 2023
    Het Nederlands Veteranen Instituut komt met hun lesprogramma ‘wat zou jij beslissen’ langs op de scholen die deel nemen aan dit programma. Tijdens deze les gaat een veteraan met de klas(sen) op missie. Een missie waarin keuze gemaakt moeten worden en waarbij het gaat om weerbaarheid, discipline en echt iets over hebben voor een ander. Maar hoe maak je een keuze, op basis van wat voor waardes, wat voor invloed heeft jouw keuze op jezelf maar ook op anderen en wat doet dit met je weerbaarheid? Dit lesprogramma duurt ongeveer 1,5 uur.

 

  1. NOC*NSF Nationale Sportweek
    Vervolgens is op vrijdag 15 september 2023 een unieke sportdag welke wordt verzorgd door voormalig leden van het Korps Commandotroepen en daarbij worden ondersteund door de sportorganisatie van Defensie. De locatie van deze dag wordt binnenkort bekend maar het zal gaan om een programma van +/- 09:00 tot 16:30.

 

  1. Maatschappelijke Dienst Tijd Missie – oktober / november 2023

Tijdens de sportdag krijgen de deelnemers ook informatie over de mogelijkheid om echt mee te gaan met Defensie op een driedaagse missie. Namelijk de Maatschappelijke Diensttijd Missie (MDT Missie). Tijdens deze missie gaan ze drie dagen op bivak ergens op een militaire kazerne in Nederland met als doel; fysieke en mentale grenzen te verleggen, contact te maken met anderen en maatschappelijke impact te creëren.

 

  1. Maatschappelijke Dienst Tijd Gemeente – november / december 2023
    Als onze jongeren terugkomen van hun MDT Missie gaan ze met alle opgedane kennis en ervaring zich nog 30 uur inzetten voor de maatschappij in onze eigen Gemeente. En dit kan op allerlei vlakken zijn van; onderwijs, sport, cultuur, natuur, etc..). Om aan deze weerbaarheid van jongeren te werken, werken we samen met Stichting Jongeren van de Wereld en stichting TijdVoorActie. Zij zullen de jongeren in deze trajecten persoonlijk begeleiden.

 

Delen

Waar

Gymforce One
Schenkeldijk 13, 3328 LE Dordrecht, Nederland

Organisatie

Defensie, Gymforce One, Dordtsche Rugbyclub, NOC*NSF, Jongeren v.d. Wereld, TijdvoorActie