Ouderensport

Sport en bewegen is voor iedereen. Jong en oud. In Dordrecht zijn er verschillende initiatieven speciaal voor senioren en/of ouderen zoals Golden Sports, OldStars en Doortrappen. Daarnaast is wandelen een laagdrempelige activiteit die voor veel mensen haalbaar is. Hieronder leest u meer over de verschillende activiteiten.

Golden Sports
Golden Sports is een landelijk concept dat ook in Dordrecht wordt toegepast. Golden Sports is buiten sporten en bewegen voor iedereen van 55 jaar en ouder. Ook mensen met lichamelijke klachten kunnen meedoen. De trainingen zijn veilig, gevarieerd en worden gegeven door een gediplomeerde trainer. Meer informatie over Golden Sports is te vinden op goldensports.nl.

In Dordrecht zijn er op dit moment twee Golden Sportsgroepen:

Golden Sports Crabbehof
Woensdag 10.30 – 11.30 uur
DeetosSnel (Vorinklaan 202)

Golden Sports Dubbeldam
Woensdag 13.00 – 14.00 uur
Sporting Delta (Gravensingel 118)

Kosten: Een proefles is gratis. Daarna is het € 3,50 per les of € 30 voor een strippenkaart voor 10 lessen. Na afloop is er gelegenheid om even te blijven en iets te drinken.

Old Stars
OldStars is voor iedereen die wil blijven bewegen. Er staat altijd één sport centraal. Zo heb je landelijk bijvoorbeeld OldStars Tennis, OldStars Volleybal en OldStars Voetbal. De inhoud van de activiteiten is gebaseerd op het Athletic Skills Model (ASM). Alle vormen van bewegen komen zo aan bod. Meer informatie over dit concept vindt u hier.

In Dordrecht heeft GSC ODS een OldStars voetbalteam. Op de website is meer informatie te vinden.

Doortrappen
Een fietsongeluk zit in een klein hoekje. Eén derde van alle verkeersslachtoffers zijn fietsers en vooral onder de groep ouderen neemt het aantal ongelukken toe. Ouderen fietsen graag en willen graag blijven fietsen. Maar ze zijn ook kwetsbaar in het verkeer. Met het programma Doortrappen willen we ouderen helpen om zo lang mogelijk veilig te blijven fietsen.

Regelmatig zijn er trainingen die u kunt volgen. Tijdens de training krijgt u theorie en oefeningen. Denk daarbij aan een behendigheidsparcours en het afstellen van de fiets. Na deze training bent u weer op de hoogte van de regels van het verkeer. En fietst u veilig en met veel plezier.

Doortrappen is een landelijk programma. Meer informatie kunt u hier vinden. Om zelf fietsroutes te maken kunt u een kijkje nemen op de website van de Fietsersbond.

Wandelaanbod
Wandelen is erg gezond. Door iedere dag bijvoorbeeld 3500 stappen te lopen verlaagt het risico op diabetes met 29%. En elke dag één uur wandelen verlaagt het risico op obesitas met wel 50%. Vindt u het fijn om met een groep of onder begeleiding te wandelen? Dan kan dat! Er zijn verschillende initiatieven waarbij u zich kunt aansluiten in Dordrecht én een website waar u al het wandelaanbod kunt vinden.

Bent u op zoek naar gratis aanbod? Buurtwerk heeft verschillende wandelgroepen opgezet. Zo zijn er wandelgroepen vanuit De Eendracht, Kringloop De Nieuwe Hoop en Trefpunt De Nieuwe Stoof. Meestal kunt u na het wandelen nog even een kopje thee of koffie blijven drinken.

Ook (betaald) wandelen onder begeleiding van een wandelcoach is mogelijk. Dit kan onder andere bij Vitaal bewegen en Walk for (f)it. Vanuit De Crabbehoeve, het Sterrenburgpark en op de Staart kunt u als wijkbewoner meewandelen. Ook hier zijn verschillende professionals actief.

Bent u benieuwd welke mogelijkheden er allemaal zijn? Op hoog tempo wandelen of met de rollator? Er is voor iedereen wel iets, een overzicht met al het wandelaanbod vindt u hier.  Ook meer informatie zoals wat de kosten zijn, wanneer de wandelgroep start en wie de contactpersoon is, is hier te vinden.