Samenwerking als sleutelwoord

Waar Martijn (44 jaar) in zijn jonge jaren een bloedfanatieke windsurfer, korfballer en voetballer was, zet hij nu zijn enthousiasme in om met andere sportaanbieders samen te werken. Tijdens Het Dordtse Sportfestijn lichtte hij toe waarom die samenwerking zo belangrijk is, en hoe hij geniet als hij om zich heen ziet waar het toe kan leiden.

Op 1 oktober van het afgelopen jaar werd hij door zijn werkgever Optisport bij de Sportboulevard in Dordrecht geplaatst. Sindsdien heeft hij zich mede ingezet om van het Sportfestijn een succes te maken. Tijdens dit evenement kunnen kinderen van 4 tot en met 8 jaar samen met hun ouders kennis maken met verschillende sporten die in Dordrecht te beoefenen zijn. Sportaanbieders in ruim 20 takken van sport slaan voor dit event hun handen ineen.

Ik heb genoeg meegekregen om te leren dat ‘samenwerking’ het sleutelwoord is.

“Optisport heeft dit jaar de organisatie van dit initiatief overgenomen. We hebben natuurlijk dankbaar gebruik gemaakt van de expertise van de gemeente Dordrecht, die in het verleden verantwoordelijk was voor de organisatie. De kennis en ondersteuning van de buurtsportcoach, met al zijn ervaring, was van onschatbare waarde, en heeft ons waar mogelijk geholpen om de organisatie zo soepel mogelijk over te nemen. Mijn prioriteit lag weliswaar vooral bij de watersporten, maar van de overall organisatie heb ik genoeg meegekregen om te leren dat ‘samenwerking’ het sleutelwoord is.”

Een uur na aanvang van het Sportfestijn valt de opkomst wat tegen, wat Martijn toeschrijft aan de communicatie die wellicht te wensen overliet. “We krijgen alle hulp van de gemeente, maar een aantal zaken moeten we zelf beter onder de knie krijgen.” Later in de middag lijkt de toestroom toe te nemen en van Martijn’s gezicht is duidelijk opluchting af te lezen.

Dat vind ik echt gaaf, zo’n brede samenwerking.

Hij vertelt ondertussen geanimeerd over de samenwerking met de verschillende watersportverenigingen in Dordrecht. “Van kajakvereniging tot zeeverkenners, van Wantijbad tot reddingsbrigade, de voorzitters van al die clubs komen regelmatig samen om tot grotere samenwerking te komen en te verkennen hoe we elkaar kunnen helpen. Werving van jonge leden is een belang dat we gemeen hebben. Dat vind ik echt gaaf, zo’n brede samenwerking.”

Dan gaat hij wat dieper in op zijn passie voor het geven van zwemles. Tijdens zijn studie aan het CIOS liep Martijn stage in een zwembad in Papendrecht: “Ik wist onmiddellijk dat dit was wat ik wilde, zwemles geven, omgaan met kinderen. Ik heb toen alle diploma’s gehaald die er bestaan, en mijn plezier in het vak is nog net zo groot als toen ik begon. Kinderen leren zwemmen, ook dat jongetje met watervrees, is het mooiste dat er is.” Hij legt uit dat de zwemdiploma’s in 1998 op de schop zijn gegaan, en dat de gevreesde haak en het verfoeide droogzwemmen uit het programma zijn gehaald. “Nu doe ik zo gek mogelijk om de kinderen aan het lachen te maken en ze hun angst te laten vergeten. Als ze eenmaal over hun watervrees zijn, komt het zwemmen zo. Ik zit niet te wachten op 12 zogenaamd normale kinderen, als er een paar wat afwijken van ‘de norm’ is dat voor mij een extra uitdaging. Elk kind is te motiveren als je de juiste knop kunt vinden.”

Martijn speelt in zijn vrije tijd nog steeds korfbal in competitieverband en traint een jeugdgroep. De twee jongste van zijn drie kinderen geeft hij les, waarover hij droogjes opmerkt dat ze wel talent hebben maar geen wedstrijdmentaliteit. De derde heeft helemaal niets met sport en daar heeft hij wel mee moeten leren omgaan. “Dat is een keuze die je moet accepteren, en op school doet ze het heel goed.”

Nogmaals benadrukt hij dat het samenwerken met andere partijen, om het sporten met anderen te promoten, hem na aan het hart ligt en dat hij daar veel plezier uit haalt.

Op zoek naar samenwerking voor jouw sportieve initiatief?

Onze sportregisseurs brengen je graag in verbinding!
Delen