Dordtenaar Marian rent marathon voor overleden man

door AD.nl

Als allerlaatste, maar zielsgelukkig kwam ze gisteren over de finish van de Rotterdamse marathon. Thuiszorgmedewerker Marian de Jong (58) uit Dordrecht liep de 42 kilometer en 195 meter helemaal uit voor haar overleden man Hans.

Bron AD.nl, fotografie Pim ras Fotografie 

Op de aanhoudende klanken van You Never Walk Alone met vlak achter haar de bezemwagen en een motorpeloton met loeiende sirenes, de lucht vol oranje confetti, legde Marian de Jong de laatste meters van de Rotterdam Marathon af. Genietend van het moment. Aan haar hand haar kleinkinderen Juul en Fien (beiden drie jaar).

De toeschouwers gingen helemaal uit hun dak voor me. Ik ben nog nooit zo enthousiast begroet. Dat gaf me kracht.

Burgemeester Aboutaleb reikte haar bij de streep twee medailles uit: één voor haar, en één voor haar overleden echtgenoot Hans. ,,Ik heb ze binnen, voor mijn man”, zei ze daarna blij. De Keniaan Kenneth Kipkemoi, die uren eerder als allereerste gefinisht was in 2 uur, 5 minuten en 44 seconden, begroette haar. Marians tijd was 6.04.30. ,,Gefeliciteerd, jongen”, zei de Dordtse spontaan tegen hem. ,,Beautiful”, noemde ze zijn tijd. ,,We are both champions.”

Kippenvel

Na afloop, eenmaal terug in Dordrecht, is het nog nagenieten. ,,Ik ben gewoon teruggekomen met de trein”, vertelt ze lachend. ,,Tot 20,25 kilometer ging het lopen goed. Daarna werd het zwaar, maar ik heb geen moment gedacht: dit wordt ‘m niet. Al die mensen… Ik werd zo enthousiast begroet door iedereen. ‘Hou vol Marian’, werd er geroepen. Het was gewoon dik kippenvel.

Hans vocht elf jaar tegen kanker en overleed anderhalf jaar geleden. Hij is er nu niet, maar hij is wel bij me. Ik voel me geweldig.

Acht keer eerder liep ze een marathon, voorheen met de aanmoedigingen en steun van haar man Hans. ,,Rotterdam is gewoon de mooiste.”

 

Delen